Politic

Proiect de ratificare a Convenției de la Istanbul, aprobat de Guvern

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul a aprobat un proiect de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și sub numele Convenția de la Istanbul, transmite IPN.

Convenția a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o la 6 februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori.

Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, în 2016 și 2020, cadrul legislativ național care reglementează domeniul prevenirii și combaterii violenței în familiei a fost adus parțial în conformitate cu prevederile Convenției, fiind modificate operări în peste 20 de acte legislative. În 2018, Guvernul a aprobat primul document de politică în domeniu – Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie pentru anul 2018-20123, dar și a Planului de acțiuni pentru anul 2018-2020, care are la bază pilonii Convenției: prevenire, protecție, pedepsire și politici integrate.

Actualmente proiectul nu necesită mijloace financiare, dar vor fi necesare mai târziu, în procesul de ajustare a legislației sectoriale.

Premierul Natalia Gavrilița a adăugat că, în ultima perioadă, sunt mai multe cazuri de violență în familie și împotriva femeilor, de aceea este necesară fortificarea acțiunilor statului in domeniul combaterii violentei domestice.

loading...

Comments are closed.