PROIMOBIL susține inițiativa legislativă privind reglementarea serviciilor imobiliare

Activitățile agenților imobiliari vor fi reglementate printr-o lege specială. Un document în acest sens a fost propus spre consultări publice.

Mai exact, autorii propun stabilirea unui cadru juridic privind exercitarea activității profesionale de intermediere imobiliară, prestate de către persoane fizice și juridice care au calitatea de agent imobiliar.

În acest sens, activitatea profesională de intermediere imobiliară va avea următoarea definiție: „o activitate realizată prin desfășurarea activităților de vânzare, de intermediere a vânzării sau închirierii bunurilor imobile și oferirea consultanței în vederea încheierii unei tranzacției imobiliare”.

Aceasta va include următoarele activități:

  • consultanță și furnizarea informației clienților în vederea identificării ofertelor imobiliare și/sau încheierii unei tranzacții imobiliare;
  • cumpărarea și vânzarea de bunuri imobile;
    închiriere, dare în chirie, luare în chirie;
  • stabilirea, achiziția și înregistrarea drepturilor de proprietate a bunului imobil;
  • furnizarea informațiilor necesare aferente bunului imobil oferit spre înstrăinare, în condițiile prezentei legi;
  • oferirea informațiilor aferente pieței imobiliare și elaborarea de studii și analize despre piața imobiliară;
  • elaborarea analizelor comparative de piață cu scopul consultării clientului în vederea determinării prețului pentru un imobil;
  • evaluarea stării unui bun imobil oferit spre înstrăinare de către client;
  • asistarea clientului cumpărător la redactarea ofertelor de dobândire;
  • consultarea clientului în vederea negocierii termenelor de înstrăinare;
  • transmiterea ofertelor și a contraofertelor între părțile unei tranzacții imobiliare;
  • obținerea documentelor necesare aferente pregătirii tranzacției imobiliare și punerea acestora la dispoziția părților implicate în procesul de înstrăinare precum notarii publici, instituțiile care acordă finanțare cumpărătorului sau evaluatorii autorizați
    activitatea de marketing și publicitate a bunurilor imobiliare;
  • organizarea vizitelor și vizualizării bunurilor imobile;
  • redactare de contracte și alte activități referitoare la tranzacții imobiliare.

Activitatea de intermediere imobiliară se va desfășura numai în baza unui contract cu clientul, încheiat în formă scrisă.

Cât privește supravegherea domeniului respectiv, Agenția Relații Funciare și Cadastru va deveni autoritate învestită cu competenţe de reglementare şi de monitorizare a activităţii intermediarilor imobiliari.

Pentru a deveni intermediar imobiliar, cetățeanul ar urma să respecte mai multe cerințe. Astfel, acesta este obligat să dețină cetățenia Republicii Moldova, să aibă capacitate deplină de exercițiu, să dețină studii superioare. Pentru a obține calitatea de agent imobiliar, toți doritorii vor fi obligați să promoveze examenul de dobândire a calității de intermediar imobiliar.

Potrivit proiectului, agenții imobiliari vor fi reprezentați de Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din Moldova (APAIM). Aceasta va avea rolul de a reprezenta și ocroti la nivel național și internațional interesele profesiei de intermediar imobiliar, precum și va apăra drepturile și interesele intermediarilor imobiliari care activează pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul prevede și introducerea unor cerințe față de o agenție imobiliară, drepturi față de intermediari imobiliari, precum și răspundere pentru încălcarea prevederilor legislației.

Reprezentanții companiei Proimobil.md au salutat proiectul respectiv, menționând că prin acest document piața imobiliară din Republica Moldova va deveni transparentă și atractivă pentru investitori.

„Piața imobiliară a Republicii Moldova începe a prinde un contur civilizat. Dacă până acum, a lucra responsabil, corect, etic, folosind cele mai bune standarde de practică internațională – era prerogativa celor mai mari companii imobiliare și asociațiilor profesionale, în curând acesta metoda va lua amploarea legislativă. Legea, care reglementează activitățile agenților imobiliari, va aduce transparență industriei, va spori profesionalismul și responsabilitatea Agenților”, susține compania.

Totuși, precizează Proimobil.md, pentru a mări reprezentativitatea, este necesară crearea unei autorități care va include TOP-5 cei mai mari angajatori din domeniul imobiliar, ceea ce ar constitui peste 80% din piața imobiliară din R.Moldova.

Agenția imobiliară este de părere că în urma adoptării acestei legi, vor avea de câștigat atât statul, cât și consumatorii și agenții imobiliari.

„Piața imobiliară din Republica Moldova va deveni transparentă și atractivă pentru investitori. Atât local, cât și internațional Compania Proimobil.md susține inițiativa legislativă a Parlamentului, aduce mulțumiri pentru apreciere si invitația la participarea in grupul de lucru doamnei deputat Marina Morozova, și se implică activ în procesul de elaborare a Legii! Să fie într-un ceas bun!”, se arată în mesajul publicat de Proimobil.md

Total
0
Shares
Total
0
Share