În cadrul ședinței Curții de Apel de la Comrat, din 22 mai, în care se examinează recunoașterea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de bașcan, unii reprezentanți ai CEC UTAG și avocații candidatei Partidului Șor, Evghenia Guțul, au vizat Promo-LEX sugerând că dacă Asociația nu a constatat nereguli în campania electorală, atunci acestea nu ar fi avut loc.
Promo-LEX condamnă cu fermitate această abordare manipulatoare, or Asociația a explicat anterior, inclusiv reprezentanților CEC UTAG, că nu se va expune public pe marginea acestui scrutin, având o misiune limitată și doar de documentare, axată exclusiv pe monitorizarea zilei alegerilor în ambele tururi (30 aprilie și 14 mai). Precizăm că Promo-LEX nu și-a propus să aibă o misiune clasică de observare a alegerilor regionale care să monitorizeze întreaga campanie electorală, iar observațiile din ziua alegerilor sunt insuficiente pentru a aprecia procesul electoral în ansamblu.
Faptul că Misiunea de observare nu și-a prezentat în mod public observațiile și constatările din ziua alegerilor, nu înseamnă nicidecum că în campania electorală nu au fost admise careva nereguli sau încălcări ale normelor legale.
Considerăm că anume instanța de judecată este cea care urmează să aprecieze prezența sau lipsa încălcărilor în procesul electoral pornind de la materiale care i-au fost prezentate de organele de resort.
Amintim că Promo-LEX este organizația neguvernamentală cu cea mai vastă experiență de monitorizare a alegerilor la nivel național. Începând cu 2009, Promo-LEX a monitorizat 24 de scrutine (locale, parlamentare și prezidențiale) cu implicarea a peste 16 mii de observatori naționali. Scopul Misiunilor de Observare este informarea publicului despre modul de organizare și desfășurare a scrutinelor, precum și sporirea încrederii cetățenilor în procesul electoral.
Comunicat de presă