Promo-LEX își exprimă profunda îngrijorare față de reținerea jurnalistului Timofei Iliușin în regiunea transnistreană

Promo-LEX își exprimă profunda îngrijorare față de reținerea jurnalistului Timofei Iliușin în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Iliușin, jurnalist al publicației independente SOTAvision, a fost reținut de către angajații așa-zisului „Minister al Securității” din regiune în timp ce se afla acolo pentru a realiza un material jurnalistic.

Timofei Iliușin a contactat redacția SOTAvision în seara zilei de 24 iunie 2024, avertizând că riscă să fie arestat. Conform publicației, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a documenta și raporta despre încălcările drepturilor omului și persecuțiile politice din zonă. Anterior, Iliușin a fost declarat indezirabil în regiunea trasnsnistreană în anul 2023, fără a i se oferi un motiv clar.

Timofei Iliușin a solicitat azil politic în Republica Moldova în aprilie 2023, ca urmare a presiunilor politice din Rusia. Înainte de aceasta, el a părăsit Rusia în iunie 2022, după ce a fost reținut pentru organizarea unui miting anti-război. De asemenea, Iliușin a fost supus hărțuirilor și presiunilor din partea autorităților ruse, inclusiv intimidării membrilor familiei sale.

Promo-LEX a solicitat intervenția urgentă a Guvernului Republicii Moldova pentru eliberarea imediată a jurnalistului Timofei Iliușin, dacă acesta se mai află în detenție; inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a jurnalistului; asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.

„Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a proteja drepturile fundamentale ale lui Timofei Iliușin și pentru a demonstra angajamentul Republicii Moldova față de libertatea presei și drepturile omului,” a declarat Vadim Vieru, avocat, Director de Program în cadrul Asociației Promo-LEX.
Promo-LEX face un apel către organizațiile internaționale și reprezentanțele diplomatice să se implice activ în acest caz și să sprijine eforturile de eliberare și protecție a jurnalistului.

Promo-LEX este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării și apărării drepturilor omului, democrației și statului de drept în Republica Moldova și în regiunea transnistreană. Organizația are o experiență vastă în reprezentarea cazurilor de încălcare a drepturilor omului la nivel național și internațional.

Total
0
Shares
Total
0
Share