Externe

Proteste la Kiev împotriva planului de transnistrizare a Donbasului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ciocniri violente între forţele de ordine şi protestatari au avut loc în această seară lângă biroul preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, transmite Reuters, sursă citată de Mediafax.ro

Protestul a fost organizat de partidul de dreapta Corpului Naţional împotriva unui plan cunoscut sub numele de „formula Steinmeier”, care prevedea oferirea un statut special regiunii Donbass, controlată de separatiştii prorusi. Acest statut este dorit și pentru regiunea separatistă din Stânga Nistrului, cunoscută cu numele de Transnistria.

Potrivit Ministrul de interne, Denys Monastyrskiy, opt poliţişti au fost răniţi în timpul ciocnirilor, iar autorităţile au declanşat o anchetă penală. Monastyrskiy a scris pe Facebook că ciocnirile au început atunci când poliţiştii au încercat să percheziţioneze protestatarii aflaţi în apropiere de biroul preşedintelui, dar aceştia s-au opus.

„Constituţia garantează dreptul la proteste paşnice. Toţi cei care au fost supuşi controalelor de bază ar fi avut voie să intre în piaţa din faţa biroului preşedintelui”, a spus Monastyrskiy.

Grupul de protestari a declarat că violenţa a fost provocată de poliţişti în momentul în care aceştia au blocat accesul în clădire, unii dintre protestatari fiind raniţi.

„Acest regim este de fapt unul anti-ucrainean”, a spus Andriy Biletsky, liderul partidului.

„Formula Steinmeier” prevede, în esenţă, organizarea de alegeri libere în Donbas, pe baza cărora regiunea să capete un regim special de cvasi-autonomie. Este interesant că ucrainenii, deşi au acceptat în trecut acest plan, ulterior au retractat, considerând că în felul acesta probabilitatea ca regiunea să nu mai revină la Ucraina ar creşte şi mai mult.

Steinmeier a fost ales pe 12 februarie 2017 în funcția de președinte al Republicii Federale Germania.

loading...

Comments are closed.