Proteste masive în Armenia. Cetățenii cer demisia premierului Pașinian

 

Se încing spiritele și în Armenia, unde de luni de zile oamenii protestează față de cedarea a patru sate Azerbaidjanului. Decizia Guvernului provoacă furie la Erevan, scrie Moldova 1

Mii de protestatari, conduși de un înalt cleric armean, au ajuns în capitală din mai multe colțuri ale țării. Unii au mers pe jos zile la rând, parcurgând distanțe de aproximativ 160 de kilometri.

Manifestanții s-au alăturat partidelor de opoziție și organizațiilor de refugiați din Karabah.

Zeci de mii de protestatari au manifestat la Erevan pentru a cere demisia premierului Nikol Pașinian din cauza deciziei sale de a ”ceda” pământuri Azerbaidjanului, țară vecină și rivală Armeniei.

Cu cinci zile mai devreme, sute de armeni au început un marș prin țară până în capitală, în semn de protest față de concesiile teritoriale făcute Azerbaidjanului, care au început la 23 aprilie, odată cu procesul istoric de demarcare a frontierei dintre aceste două foste republici sovietice.

Tensiunile au crescut după ce premierul armean a anunțat că va ceda controlul a patru sate nelocuite, care în perioada sovietică erau parte a Azerbaidjanului, dar care sunt controlate de Armenia încă din anii 90.

Atât Baku, cât și Erevanul au declarat că astfel, sunt mai aproape de un acord de pace. Inițial, Azerbaidjanul ceruse restituirea a opt sate. Însă decizia a provocat furia multora în Armenia.

”Sunt gata să mă întâlnesc cu tine și să discutăm toți termenii demisiei tale. Nu mai aveți niciun fel de putere în Republica Armenia”, a spus arhiepiscopul Bagrat Galstanian.

După ce a trecut termenul de o oră, arhiepiscopul a promis că va continua să protesteze și și-a îndemnat susținătorii să se adune din nou a doua zi.

Prim-ministrul armean afirmă că acordul de frontieră este necesar pentru a preveni o agresiune militară azeră.

Armenia și Azerbaidjan au purtat două războaie în trei decenii pentru regiunea Nagorno-Karabah, iar toamna trecută Baku a preluat controlul total al regiunii. Statele Unite și UE au salutat acordul, văzut ca un pas spre o pace durabilă.

Armenia face parte din Tratatul de securitate colectivă cu Rusia și, în mod tradițional, este cel mai apropiat partener al Moscovei în Caucazul de Sud, dar relațiile bilaterale s-au deteriorat în ultimele luni, întrucât Erevanul a încercat să construiască legături cu Occidentul, acuzând Rusia că nu a reușit să o apere în fața Azerbaidjanului.

După întâlnirea de miercuri a premierului Nikoli Pașinian cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, Kremlinul a anunțat că își va retrage forțele și grănicerii din diferite zone ale Armeniei, la cererea Erevanului.

Anunțul intervine după plecarea a două mii de militari ai forțelor ruse de menținere a păcii din interiorul și din jurul regiunii Karabah, pe care Azerbaidjanul a cucerit-o în septembrie trecut, ceea ce a provocat exodul a peste 100 de mii de etnici armeni care locuiau în enclavă din anii 90.

Total
0
Shares
Total
0
Share