Proteste și arestări înaintea ceremoniei de încoronare a noului monarh britanic

 

Poliția britanică l-a arestat pe Graham Smith, liderul grupării antimonarhiste Republic (Republica), sâmbătă, înaintea încoronării Regelui Charles, a declarat un purtător de cuvânt al grupării. Poliția nu a confirmat oficial arestarea, refuzând să ofere imediat detalii despre persoanele arestate, informează digi24.ro

Incidentul a avut loc în apropierea Trafalgar Square, unde mii de persoane s-au adunat pentru a asista la procesiunile regale asociate cu ceremonia de încoronare a noului monarh. O fotografie postată pe rețeaua de socializare Twitter a surprins momentul în care Smith era înconjurat de un grup de polițiști, sugerând că arestarea a avut loc în timpul unei confruntări între manifestanți și forțele de ordine.

Potrivit unui ofițer de poliție prezent la fața locului, trei protestatari republicani au fost arestați în legătură cu incidentul, deoarece asupra lor au fost găsite recipiente cu vopsea. Autoritățile se pare că au adoptat o abordare de toleranță foarte scăzută față de eventualele perturbări în zona centrală a Londrei în timpul ceremoniilor regale.

Mark Rowley, șeful poliției londoneze, avertizase cu privire la aplicarea unei “toleranțe foarte scăzute pentru perturbări” în timpul încoronării Regelui Charles. Acesta a subliniat importanța menținerii ordinii și siguranței în timpul celor mai mari procesiuni ceremoniale organizate în capitala britanică în ultimii 70 de ani.

Peste 11.000 de ofițeri de poliție au fost mobilizați pentru a patrula în timpul ceremoniei de încoronare, asigurând securitatea în zona în care zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a asista la acest moment istoric. Evenimentul a atras atenția publicului atât din Regatul Unit, cât și din întreaga lume, pe măsură ce interesul pentru monarhie și pentru succesiunea la tronul britanic a fost mereu de actualitate.

Republic (Republica), gruparea antimonarhistă condusă de Graham Smith, și-a exprimat opoziția față de monarhie și a militat pentru abolirea sistemului monarhic în Regatul Unit. Ei susțin că monarhia este o instituție anacronică și că sistemul politic britanic ar trebui să evolueze către o republică.

Total
0
Shares
Total
0
Share