Provocările cu care se confruntă sectorul imobiliar și potențialele soluții discutate în cadrul Real Estate Forum

Recent în Chișinău a avut loc prima ediție a Forumului internațional dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova, co-organizat de către Agenția de Investiții „Invest Moldova”. Reprezentanții sectorului din țară și de peste hotare au făcut o analiză minuțioasă a situației în industrie, și-au împărtășit experiența, au discutat despre obstacolele pe care le întâmpină în activitate, dar și despre potențialele soluții. De asemenea, forumul a avut scopul de a prezenta oferta investițională a țării pe piața imobiliară.

“Pe lângă oferirea posibilității unei discuții deschise între toți factorii de decizie despre situația actuală în domeniul imobiliar și perspectivele de dezvoltare și a dezbaterii unor astfel de subiecte relevante pentru sector cum sunt soluțiile tehnologice imobiliare, oportunități imobiliare industriale, construcțiile inteligente, viitoarele construcții urbane și altele, acest forum are drept scop scoaterea în evidență a beneficiilor pe care Moldova le poate oferi potențialilor investitori: prețul mic pe metru pătrat, condiții avantajoase de creditare, creștere economică stabilă, relații bune cu Uniunea Europeană și alte avantaje care vor fi, cu siguranță, apreciate de către investitori” a menționat Directorul Interimar al Agenției de Investiții “Invest Moldova”, Ion Iordachi, în deschiderea Real Estate Forum.

Guvernul a fost reprezentat în cadrul evenimentului de către Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării, Andrei Spânu și Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu. Reprezentanții guvernului au asigurat actorii din sector de deschiderea pentru parteneriat și colaborare.

” Vă rog să fiți acel partener pentru guvern și pentru minister, care vrea să producă schimbarea de care țara are nevoie. Vă îndemn să construim corect față de natură, investind în eficiența energetică a clădirilor și a birourilor. Să construim cu respect față de monumentele istorice, față de persoanele cu dizabilități, de mamele cu copii și de toți locuitorii acestei țări. Investitorilor care vor să investească în Moldova vreau să le spun că aveți în guvernul pe care îl reprezint un partener de încredere, care nu va cere nimic în schimb decât să respectați legea și să investiți cu bună credință în țara noastră” a declarat Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.
Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a exprimat dorința Guvernului de a întreprinde toate acțiunile necesare pentru a transforma Moldova într-o destinație atractivă pentru investitori.

“ Noi ca Minister al Economiei vrem să facem din Moldova o destinație pentru investiții. Vrem să creștem industria, să apară oportunități noi pentru dezvoltatori, pentru a pregăti un spațiu optim pentru investitori, care vor să facă afaceri în Republica Moldova. Deci, următorii patru ani, sunt foarte buni pentru a schimba lucrurile spre bine, pentru a face ca relațiile dintre stat și business să fie cât mai simple, cât mai eficiente și, în același timp, să fie corecte și echidistante. Avem o serie de platforme, este vorba despre zonele economice libere, parcurile industriale, platformele multifuncționale în care există foarte multe oportunități și cu ajutorul Agenției de Investiții tindem să aducem investitori de bună-credință ca să dezvolte sectoarele din Republica Moldova.”, a declarat Sergiu Gaibu, Ministrul Economiei.

În cea de-a doua zi de Real Estate Forum, speakerii s-au axat pe caracteristicile, problemele și perspectivele sectorului rezidențial. Începând de la tendințele internaționale în construcția de imobile rezidențiale, descrierea generală a situației în sectorul rezidențial în Moldova și dezvoltarea acestuia pe parcursul ultimilor ani, până la modul în care se acordă autorizațiile de construcție, strategia de dezvoltare a Chișinăului și cum se planifică un oraș al viitorului.
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat publicului Strategia de dezvoltare a municipiului Chișinău. „Multe capitale se luptă astăzi cu provocări uriașe, în fața peisajului urban în continuă schimbare, După analiza practicilor internaționale, am înțeles că avem nevoie de o strategie de dezvoltare social-economică și spațială durabilă. La etapa actuală suntem în proces de elaborare a peste 60 de profile investiționale, începând cu clădiri, care sunt abandonate, terenuri care vor fi scoase la licitație, inclusiv ne dorim ca această concentrație sa nu fie doar in zona centrală a Chișinăului, dar să ne implicăm și în perspectiva suburbiilor care au un potențial enorm.”

În prezent, Piața imobiliară din Republica Moldova este formată în principal din sectorul imobiliar rezidențial, acest sector având re o cotă de aproximativ 75% din totalul pieței imobiliare. Spațiul nerezidențial rămâne a fi unul cu un mare potențial, deținând doar 25% din piață, dar înregistrând o creștere anuală de peste 4%.

Total
0
Shares
Total
0
Share