PSDE cere crearea unui Comitet pentru criza energetică

În contextul situației alarmante în sectorul energetic în legătură cu achiziționarea netransparentă a resurselor energetice și costurile ridicate puse pe umerii cetățenilor Republicii Moldova, Partidul Social Democrat European(PSDE) constată lipsa oricăror explicații oficiale judicioase și documentate din partea autorităților.

Procesul de achiziționare rămâne în continuare voalat ce trezește suspiciuni de camuflare a unor interese obscure.

Asigurarea securității energetice a țării rămâne incertă, persoanele responsabile de colapsul sectorului nu sunt trase la răspundere, iar tarifele ridicate condamnă majoritatea populației Republicii Moldova la sărăcie.

Solicitarea Președintei Sandu, către Guvern ”de a prezenta în timp util opțiunile de reorganizare a sectorului” s-a soldat la scurt timp cu aprobarea de către Guvern a unei Hotărâri prin care efectivul limită al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost majorat cu 24 de unități.

Concomitent, un ales al poporului din fracțiunea majoritară a enunțat de la televizor că se examinează opțiunea creării unui Minister al Energeticii.

Stimați guvernanți, reformarea sectorului energetic nu înseamnă majorarea de state de personal sau crearea de ministere care, în condițiile unei bune guvernări, ar urma să fie responsabile doar de elaborarea de politici nu și de aranjarea unor scheme cu stofă ”offshor”.

Politicile în domeniul energetic în mare măsură demult sunt ajustate la standardele internaționale, iar din 2016 până în prezent Guvernul Republicii Moldova a fost asistat și de un Consilier de Nivel Înalt al UE pe politici energetice.

Se cere implementarea conformă de politici, profesionalism, management eficient în situații de criză, transparență în procesul de achiziții a resurselor energetice și axare pe interesul cetățenilor.

Luând în considerație circumstanțele sus expuse reiterăm solicitarea PSDE din 5 decembrie 2022.

Concomitent propunem crearea unui Comitet pentru criza energetică, care să includă specialiști notorii în domeniu, delegați inclusiv de forțele politice parlamentare și extraparlamentare, care să asigure monitorizarea transparentă a achizițiilor strategice în energetică și elaborarea de propuneri pentru un plan național de sporire a securității și eficienței energetice pe termen mediu și lung.

Comunicarea eficientă între putere și opoziție, între putere și societate sunt de natură să sporească calitatea actului de administrare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share