PSDE: S-a promis-liberalizare, avem-monopolizare

Partidul de guvernare a promis în campania electorală liberalizare și demonopolizare, dar în realitate instituie monopoluri. Astfel, prin decizia Guvernului de miercuri, a fost constituită Comisia Națională pentru Monopol Fiscal, care va decide ce activități economice vor fi plasate în regim de monopol.

Această Comisie este formată din 5 membri, delegați de Ministerul Finanțelor(nominalizat politic), Ministerul Economiei(nominalizat politic), Consiliul Concurenței (nominalizat politic) și 2 reprezentanți ai societății civile(selectați la fel de Ministerul Finanțelor, a se citi nominalizați politic).

Comisia a primit împuterniciri să constate necesitatea instituirii monopolului de stat și să aprecieze dacă entitățile economice dispun de capacități tehnice, utilaje și aplică tehnologii performante pentru desfășurarea activității economice.

Ca să fie clar, Guvernul formează o Comisie din 5 persoane nominalizate politic care va propune instituirea monopolului de stat în diverse domenii, pe când anume partidul de guvernare s-a erijat în cel mai aprig luptător cu monopolurile.

Comisia poate propune atribuirea monopolului fiscal exclusiv întreprinderilor de stat, care ca și formă juridică urmau să fie reorganizate încă în 2019 în Societăți pe Acțiuni sau SRL.

În afară de faptul că nu s-a executat Legea nr. 246 din 2017, care obliga guvernul, în termen de 2 ani, să reorganizeze întreprinderile de stat, astăzi se inițiază acțiuni de monopolizare a unor activități economice cu retragerea acestora de pe piața concurențială.

Deocamdată, sunt ținute în secret domeniile în care urmează a fi instituite monopoluri de stat.

PSDE condamnă orice acțiuni de monopolizare și pledează pentru o piață liberă și concurențială, iar rolul statului în economia de piață trebuie să fie focusat pe implementarea programelor de dezvoltare economică și asistență socială, pentru ajutorarea oamenilor și a mediului de afaceri, mai ales în perioade de criză.

Comunicat de presă al PSDE.

Total
0
Shares
Total
0
Share