Psihologii au explicat de ce ne place să facem selfie-uri: Narcisismul!

Odată cu apariţia camerei frontale, viaţa reţelelor sociale s-a schimbat radical. Deşi des criticate, selfie-urile rămân încă o parte importantă din rutina noastră. De ce îndrăgim atât de mult să ne auto-pozăm?

Un studiu de la Universitatea SUNY din Buffalo a examinat relația dintre respectul şi dragostea de sine și utilizarea reţelelor sociale. Psihologii au ajuns la concluzia că cei care îşi valorează propria persoană mai mult, sunt cei care postează mult mai des selfiuri.

Alt studiu atrage atenţia spre narcisim, care este un predictor al gradului de probabilitate a persoanelor de a posta selfiuri. Deși nu este prima cercetare care a identificat acest lucru, un studiu din 2016 publicat în revista Computers in Human Behavior a constatat că „narcisismul prezice în mod direct intenția indivizilor de a posta selfie pe reţelele sociale”.

Savanţii încă sunt într-o permanentă dezbatere despre ceea ce ne provoacă să facem selfiuri, iar narcisismul nu este unica teorie formulată.

Există mai multe detalii în ceea ce privește motivele pentru care aceste poze, care deja fac parte din experiența umană într-o epocă digitală. Iată câteva dintre motivele pentru care facem selfiuri:

– Atunci când ne pozăm, ne hrănim dorința de a ne înțelege mai bine într-un mod vizual. Încercăm să ne dăm seama cum ne văd ceilalţi şi să îmbunătăţim felul în care arătăm.

– Postând selfiuri, suntem capabili să controlăm modul în care ne văd ceilalţi şi să-l egalăm cu modul în care ne dorim să fim văzuţi. Și în timp ce este important să reținem că aceste poze nu sunt neapărat modul în care aratăm mereu, dorinţa de a le face,  nu ne face culpabili în nici un fel.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share