PSRM critică dur tarifele la gaze și cere o reducere semnificativă

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) exprimă indignare față de modul în care guvernarea PAS gestionează tarifele la gaze pentru consumatorii casnici.

PSRM critică în special decizia recentă a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a reduce tariful la gaze naturale de la 18,07 lei la 14,46 lei pentru un metru cub.

Socialiștii consideră că, având în vedere prețurile actuale pe piața internațională a gazelor – care au scăzut sub 250 USD/mia de metri cubi la sfârșitul săptămânii trecute – un tarif just pentru consumatorii din Moldova ar trebui să fie de două ori mai mic, adică de aproximativ 7,55 lei/m3.

PSRM acuză guvernarea că se folosește de pretexte legate de securitatea energetică pentru a ascunde incompetența și a jefui populația prin intermediul tarifelor exorbitante.

Partidul reamintește că în 2022, guvernul a contractat un credit de 300 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru achiziția de energie, cu condiția ca banca să coordoneze furnizorii.

În consecință, gazul natural a fost procurat la prețuri maxime de la furnizori europeni, iar Republica Moldova va trebui să restituie creditul cu dobândă, ceea ce va majora și mai mult costul gazului.

Deși prețurile globale la gaze au scăzut semnificativ anul trecut, guvernul a decis să vândă mai întâi populației tot gazul achiziționat la prețuri exorbitante.

Tarifele au fost influențate și de decizia autorităților de a concesiona, fără licitație, rețelele de gaze ale țării companiei românești Vestmoldtransgaz, unul dintre acționarii căreia este BERD.

Această concesiune a dus la stabilirea unei chirii pentru rețelele de gaze, iar costul transportului gazelor a fost majorat de 10 ori la sfârșitul anului trecut.

Astfel, populația țării continuă să plătească pentru incompetența, neglijența criminală și corupția flagrantă a guvernării.

PSRM solicită stabilirea unor tarife juste la gaze, care să reflecte prețurile reale de pe piață, și nu schemele frauduloase ale oligarhilor din regim.

De asemenea, socialiștii insistă pe o investigație a modului în care PAS a gestionat sectorul energetic și pe tragerea la răspundere a celor vinovați de jefuirea populației.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share