Politică

PSRM și-a dorit declanșarea alegerilor anticipate într-un mod controlat, pentru a se evita criza de astăzi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul Socialiștilor din Republica, prin intermediul liderului Igor Dodon, a lansat anterior o inițiativă de dialog pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate într-un mod controlat, pentru a se evita criza în care s-a pomenit astăzi Republica Moldova, însă celelalte forțe politice au respins-o, a spus Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM, în timpul unei emisiuni la NTV Moldova.

Furculiță spune că s-a dorit ca ”Parlamentul să poată adopta toate actele legislative, să fie funcțional, și doar după aceea să fie dizolvat. Nu s-a dorit. S-a merg pe cale de confruntare, pe calea forțată, s-a mers pe-o cale să fie demonstrat că ei au putere și posibilitatea să încalce legislația”.

”Am fost frapat de acea isterie care s-a dezvoltat în jurul Curții Constituționale, cu atât mai mult că a apărut un conflict politic, o situația politico-juridică care putea fi soluționată fără apeluri la manifestări cu caracter violent. Era o situație de soluționare juridică în care judecătorii constituționali se puteau descurca foarte bine fără să existe presiuni din stradă, fără să existe mitinguri ale politicienilor, fără ca politicienii să se antreneze în declarații una mai tare decât alta”, a spus liderul socialist.

”S-a folosit de situația creată și s-a dorit imediat de-a declanșa procedura alegerilor anticipate și de lansat în campania electorală pe acest val, folosind nemulțumirea lor personală și, faptul cum s-au manifestat ei apărând Curtea sau pe cei trei judecători constituționali care le apără interesele, era evident că ei erau cu foarte mare frică, că ar putea pierde controlul asupra CC, fapt care a dat pe față influența lor asupra acestor judecători”, a menționat Furculiță, subliniind că situația este una regretabilă.

Amintim că Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat prin decret prezidențial, iar alegerile parlamentare vor avea loc în ziua de 11 iulie 2021. Totuși, la moment nu este clar din ce surse va fi finanțat scrutinul provocat de președintele Maia Sandu.

loading...

Comments are closed.