PSRM si ACUM au devenit prizonierii propriilor parteneri externi

nastase si daul, nastase bruxelles, maia sandu bruxelles, alianta psrm acum, psrm la moscova, zinaida greceanii
 

PSRM și cele două partide care întrunesc (sau nu) blocul politic, fost bloc electoral ACUM au devenit prizonierii propriilor parteneri externi. Nu au posibilitatea să ia decizii de sine stătătoare, iar dacă există unele semințe de inițiativă proprie, acestea sunt spulberate imediat de aceiași parteneri externi, cărora le-au permis prea multe chiar ei.

Partenerul cel mai important al Partidului Socialiștilor este Igor Dodon, iar cel al lui Igor Dodon este Kremlinul. La un moment dat, PSRM a dat de înțeles că e gata să discute cu toate formațiunile politice, să dialogheze pentru crearea unui consens și poate formarea unei majorități parlamentare care ar vota un guvern funcționabil. Ulterior, a urmat o călătorie colectivă la Moscova, probabil toată lumea știe că întreaga fracțiune a PSRM a mers în capitala Federației Ruse.

Nu cunoaștem cu siguranță care a fost lecția primită de deputații PSRM acolo, dar cu siguranță putem spune că subiectul principal a fost dialogul pentru formarea unei majorități parlamentare, imediat după această vizită, au cam dispărut zvonurile și a scăzut vizibil inițiativa socialiștilor de a discuta cu toate partidele. Mai există unele declarații ale fruntașilor PSRM, precum cea a lui Stanislav Vartanyan, care a declarat că blocul ACUM nu e suficient de matur, dar asta e doar sămânța despre care vorbeam mai sus, lipsită de alte condiții pentru a se întări.

De partea cealaltă, blocul ACUM la fel este absolut dependent de poruncile și așa zisele susțineri a partenerilor externi. Mai există unii deputați, precum Slusari sau chiar Andrei Năstase, care admit o alianță cu PSRM-ul, și arată că ar dori-o chiar. Dar acestea sunt spulberate imediat când după o astfel de declarație, este chemată conducerea blocului ACUM la Bruxelles și probabil “scoasă la covor”.

Deseori vedem în presă cum deputați de genul lui Siegfried Mureșan și alții le dau de înțeles celor din ACUM că la PPE nu se dorește o alianță cu PSRM, chiar dacă blocul ACUM cochetează tot mai intens cu ei, iar comunicatul de presă publicat astăzi este cea mai clară dovadă a acestui fapt. Îmi este interesant dacă Andrei Năstase și Maia Sandu vor reuși să fugă de sub captivitatea, din prezonieratul celor din PPE, după spatele cărora s-au ascuns atâta timp, folosindu-i drept paravan chiar cu o zi înainte de alegeri, când au împărțit împreună cu Orban pliante. Chiar aș vrea să aud într-o zi cum Joseph Daul, Ludovic Orban, Siegfried Mureșan în cor să spună că blocul ACUM are nevoie de o alianță cu PSRM, poate măcar unul să spună că Maia și Andrei trebuie să se ia de mână cu Igor.

Dar dacă totuși o să aibă loc o astfel de alianță și se vor opune “sfaturilor” venite de la partenerii externi, vor taxa la rândul lor Putin, Daul și Orban așa zișii parteneri externi din Moldova?

Autor: Pavel Macovei

Total
0
Shares
Total
0
Share