Persoanele vinovate de „jaful secolului” în Moldova sunt fostul premier Vlad Filat și partenerul său Veaceslav Platon. Concluzionează într-un amplu articol reputata publicație europeană „EUreporter”.
În articol este examinată minuțios situația scandaloasă din Republica Moldova care s-a iscat după ce din sectorul bancar al țării a fost sustras aproximativ un miliard de dolari.
Publicația europeană accentuează că opiniei publice i-a fost prezentat drept „învinuit ideal” omul de afaceri și politicianul Ilan Șor, care a deținut funcția și șef al Consiliului de administrație al Băncii de Economii. „EUreporter” pune însă la îndoială vinovăția lui Șor.
„Ar fi putut să părăsească Republica Moldova, folosind propriul avion, pe care îl deținea cu mult înainte de furtul bancar. Sau ar fi putut pleca prin regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile de la Chișinău. Cu toate acestea, el a rămas în Moldova, unde este supus zilnic presiunilor din partea unor politicieni de opoziție și presă, obligat să se prezinte în instanțele de judecată, să facă față opiniei publice negative față de el” scrie publicația europeană.
„EUreporter” amintește că anume Șor este cel care a scos la iveală acte de corupție la nivel de guvern, relatând anchetei schemele de devalizare a banilor din sistemul bancar moldovenesc.
„Într-adevăr, doar persoane de rang înalt din guvern pot explica faptul cum din bănci, pe sub nasul Băncii Naționale a Moldovei, au fost scoși și direcționați într-o direcție necunoscută milioane de dolari și nimeni nu a făcut nicio mișcare și nu a bătut alarma”, menționează sursa.
„EUreporter” examinează atent tabloul „jafului secolului” prin prisma intereselor corupte ale funcționarilor guvernamentali și ale partenerilor lor de afaceri. „Transferul în sine al Băncii de Economii de stat în mâinile investitorilor privați a fost o inițiativă a Guvernului. Timp de două decenii cât a fost furată, Banca de Economii a fost secătuită și adusă la o situație din care nu și-ar mai fi putut reveni. Ilan Șor susține că premierul de atunci Vlad Filat l-a obligat să investească într-o „bancă moartă”, utilizând tactica biciului și zăhărelului – amenințându-l că-i va distruge afacerile și, în același timp, promițându-i că-l va ajuta să se dezvolte din contul administrării altor active ale statului. Și nu putem să nu credem, având în vedere relațiile specifice dintre guvernare și mediul de afaceri în asemenea state mici, post-sovietice, precum Republica Moldova. Finalul a fost cel preconizat: banii au fost scoși din bancă și, prin intermediul firmelor lui Șor, au ajuns pe conturile companiilor afiliate lui Vlad Filat și partenerului său de afaceri, controversatul businessman, participant direct la schema internațională de spălare a banilor din Rusia „Laundromat”, Veaceslav Platon. Iar societății moldovenești, justiției și opiniei publice occidentale i-a fost prezentat „suspectul ideal” în persoana lui Ilan Șor”, scrie publicația europeană.
„EUreporter” explică și de ce reprezentanții opoziției „pro-europene” de la Chișinău – Maia Sandu și Andrei Năstase insistă pe vinovăția exclusivă a lui Ilan Șor și nu amintesc practic nimic în acest sens de Vlad Filat și Veaceslav Platon, a căror implicare în scandalul bancar a fost dovedită foarte clar.
„Liderul partidului PAS, Maia Sandu, a fost membră a Guvernului și a partidului lui Filat, care în prezent își ispășește pedeapsa. Ea, în calitate de ministru, a votat pentru alocarea câtorva miliarde de lei pentru „salvarea” băncilor furate. Agresivitatea sa față de Șor se explică, cel mai probabil, prin încercarea de a distrage atenția de la vina pe care o poartă și nu prin încercarea de a descoperi adevărul”.
Liderul unui alt partid de opoziție, Platforma DA, Andrei Năstase, timp de mulți ani a fost avocatul personal al doi oameni de afaceri moldoveni – Victor și Viorel Țopa, care în prezent se ascund în Germania de justiția moldovenească. Viorel Țopa în anii 1990-2000 a făcut parte din administrația Băncii de Economii, când din bancă erau sustrași bani pentru așa-numite credite, care niciodată nu au fost întoarse. Un astfel de credit, Victor Țopa a încercat să-l folosească pentru privatizarea companiei avia de stat „Air Moldova”… Tot lor le aparține postul de televiziune „Jurnal TV” care l-a transformat pe Ilan Șor în principala țintă a atacurilor lor”, se mai spune în articolul publicației europene.
Un capitol aparte al anchetei „EUreporter” se referă la investigațiile agenției de detectivi „Kroll”, angajată de Banca Națională să găsească miliardul furat. Potrivit publicației, ideea de a atrage anume Kroll a aparținut fostului premier Vlad Filat. „În istoria Kroll sunt multe cazuri când rezultatele investigațiilor duceau la concurenții sau la oponenții politici ai comanditarilor”, accentuează sursa citată. Publicația se referă la opinia reputatului avocat regal din Marea Britanie James Ramsden care a atras atenția opiniei publice că în acest caz, compania Kroll face referire la o singură persoană – Ilan Șor, bazându-și concluziile pe o singură sursă, care este comanditarul raportului – Banca Națională a Moldovei. În același timp, „anume BNM este regulatorul național în domeniul bancar și anume sub supravegherea sa a fost falimentată Banca de Economii”, se spune în articol.
Publicația cade de acord cu argumentele lui James Ramsden că adevărații vinovați ai „jafului secolului” sunt Filat și Platon. „Tăcerea opoziției în această privință și a patronilor ei din Parlamentul European vorbește de la sine”, concluzionează „EUreporter”.