Pungile de plastic ar putea fi interzise în Republica Moldova

chiril gaburici, ministerul economiei, interzicerea pungilor de plastic, decizii de guvern, ecologie moldova

Pungile de plastic vor fi interzise în Republica Moldova treptat, iar până în 2021 vom scăpa definitiv de ele. Potrivit unui proiect aprobat ieri în cadrul şedinţei de Guvern, restricţiile la utilizarea şi comercializarea pungilor de plastic vor fi impuse în funcţie de grosimea acestora.

Modificările au fost operate la Legea cu privire la comerţul interior, precum şi crearea cadrului normativ necesar implementării prevederilor Legii cu privire la tichetele de masă şi ale Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător. „Antreprenorii nu vor mai trebui să solicite autorizaţie de funcţionare şi desfăşurare a comerţului cu amănuntul. Va fi suficient doar să depună o notificare la autoritatea administraţiei publice locale. Astfel, va fi simplificată desfăşurarea activităţii de comerţ interior şi activităţii de întreprinzător. Totodată, de la începutul anului 2019 se interzice utilizarea şi comercializarea pungilor din plastic subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj. De la 1 ianuarie 2021, se interzice utilizarea şi comercializarea pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj”, a accentuat Chiril Gaburici.

Primele care vor fi interzise vor fi cele fabricate din plastic, cu sau fără mâner, cu grosimea peretelui egală sau mai mare de 50 de micron. Acestea vor fi restricţionate începând cu 1 ianuarie 2019. Începând cu 1 ianuarie 2020, se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 50 de microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj, iar începînd cu 1 ianuarie 2021, se interzice utilizarea/comercializarea pungilor din plastic foarte subţire, cu grosimea peretelui mai mică de 15 microni, cu excepţia celor care sunt utilizate ca ambalaj, scrie Bani.md.

Amintim că în vara anului 2017, deputaţii au votat un proiect de lege care prevede amenzi la 5.000 până la 10.000 de lei pentru utilizarea şi comercializarea pungilor din plastic de unica folosinţă de către unităţile comerciale cu amănuntul, aplicate persoanei fizice sau juridice. Pentru unităţile comerciale ambulante, magazine, mobile, staţionare provizorii, Legea va fi aplicată începând cu anul 2020.

Total
0
Shares
Total
0
Share