Politic

Puterea a votat Raportul despre devalizarea sistemului bancar, dar fără publicarea rapoartelor Kroll

Pinterest LinkedIn Tumblr

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat astăzi Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Moldova și investigării fraudei bancare, dar nu a fost susținută și propunerea de publicare a tuturor rapoartelor Kroll.

În opinia autorilor raportului, procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită în timp și coordonată cu politicienii și demnitarii de stat, care conform legii erau obligați să asigure acțiunile sau inacțiunile necesare ale instituțiilor abilitate ale statului și nu invers.

Membrii Comisiei mai susțină că, planul devalizării a fost realizat etapizat, perseverent, începând cu anul 2011, făcându-se pe parcurs ajustări în funcție de ”creșterea apetitului autorilor-escroci”, odată ce rezistența instituțiilor abilitate ale statului se diminuau substanțial.

În raport mai este indicat că, un rol deosebit de negativ în procesul devalizării sistemului bancar în perioada 2011-2014, prin asistența atacurilor raider și comportamentul său pasiv ca unicul organ regulatoriu, l-a jucat conducerea BNM.

În partea de recomandări, Comisia a cerut desecretizarea tuturor materialelor despre jaful bancar, inclusiv a rapoartelor Kroll în întregime. La fel, s-a propus inițierea destituirii a doi viceguvernatori de la Banca Națională, iar organelor de drept li s-au recomandat să examineze sub aspect penal acțiunile mai multor foști oficiali de rang înalt.

În acest context, contrar solicitărilor Comisie de anchetă, în hotărârea aprobată cu de actuala putere nu s-a indicat și publicarea rapoartelor Kroll în întregime.

loading...

Comments are closed.