Putin nu are încredere în Wikipedia și o înlocuiește cu o versiune rusească

Vladimir Putin, Vladimir Putin Wikipedia ruseasca, Putin vrea o alta wikipedie, internetul in rusia, federatia rusa, curiozitati despre Rusia

Rusia este cunoscută pentru nenumăratele încercări prin care vrea să controleze ce văd cetățenii pe internet, iar acum Wikipedia este vizată.

Într-o declarație din noiembrie 2019, Vladimir Putin a menționat că, în viziunea sa, Wikipedia nu ar fi o sursă credibilă de informații și că ar trebui înlocuită, scrie playtech.ro.

Acum, guvernul rus a confirmat că lucrează la un plan prin care vrea să înlocuiască site-ul cu o versiune online a enciclopediei naționale. Liderii de la Kremlin spun că astfel cetățenii ruși vor putea căuta și găsi informații verificate din punct de vedere științific, din surse credibile.

Astfel, Rusia va înlocui Wikipedia cu versiunea online a Marii Enciclopedii Rusești, ale cărei volume au fost publicate între anii 2004 și 2017. Guvernul este dispus să investească o sumă imensă în acest proiect. Autoritățile vor cheltui aproximativ 31 de milioane de dolari pentru a duce idea la bun sfârșit, potrivit lui Sergei Kravets, editor al Marii Enciclopedii Rusești.

De ce Rusia vrea să-și facă propria Wikipedia

De-a lungul timpului, statul rus a recurs la anumite măsuri prin care să încerce să controleze cât mai bine ce fac și ce pot vedea cetățenii săi atunci când navighează pe internet.

În acest context, crearea propriei versiuni a Wikipedia ar putea fi considerată exact asta: o formă de cenzură. De altfel, statul a introdus legea internetului suveran, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie. Prin aceasta, vrea să deconecteze țara de la rețelele de internet globale și să blocheze accesul la conținut pe care guvernul îl consideră o amenințare la securitatea națională.

Totuși, nu e prima dată când Rusia are probleme cu Wikipedia. În 2015, Roscomnadzor brațul din guvern care se ocupă cu păstrarea ordinii în ceea ce privește media și internetul a obligat furnizorii de internet de pe teritoriul statului să interzică site-ul din cauza unui articol despre marijuana.

În prezent, nu există dovezi clare că Putin va interzice complet cetățenilor Rusiei să folosească Wikipedia, însă toate indiciile par să arate exact acest lucru.

Citește și: Cum vrea Putin ”să anexeze Moldova și să refacă URSS până în 2024”. Reacția Kremlinului

Total
0
Shares
Total
0
Share