Externe

Putin și Xi Jinping au lansat gazoductul „Puterea Siberiei”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia a inaugurat oficial primul său gazoduct către China dintr-un număr de trei proiecte importante în Eurasia care urmează să devină operaţionale în următoarele luni şi care îi va consolida poziţia de cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, transmite Wall Street Journal.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au lansat luni, 2 decembrie 2019, gazoductul „Puterea Siberiei”. Liderii celor două țări au făcut acest lucru în timpul unei video-conferințe: potrivit agențiilor de știri ruse, Putin se afla la reședința sa din Soci, iar Xi Jinping se afla la Beijing. De asemenea, participanții la video-conferință au fost în legătură cu stațiile de compresie din Rusia și China.

Gazoductul reprezintă o consolidare a relaţiilor dintre cele două puteri, pe fondul competiţiei geostrategice tot mai accentuate cu Vestul. Analiştii numesc proiectul energetic al Moscovei drept cel mai important de la colapsul Uniunii Sovietice încoace.

Totodată, în ianuarie, Rusia va lansa oficial şi gazoductul Turkstream, care va livra gaze naturale către Turcia ocolind Ucraina, urmând ca ulterior la mijlocul lui 2020 şi gazoductul Nord Stream 2, prin Marea Baltică, să devină operaţional. Nord Stream 2 a devenit un motiv de dispută în interiorul alianţei nord-atlantice în preşedinţia lui Donald Trump, el avertizând că prin acest gazoduct Germania va deveni „captivă” Rusiei. Gazoductul va dubla volumul de gaze naturale ruseşti livrate în Germania.

„Rusia nu doar crează noi fluxuri de venit, dar îşi diversifică pariurile şi îşi consolidează poziţia strategică”, spune Andrew Hill, analist în domeniul energiei la S&P Global.

Totodată, contractul de aprovizionare pe 30 de ani, semnat în 2014, prevede că Rusia trebuie să livreze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual când gazoductul va deveni complet operaţional în 2025. Livrările sunt estimate genereze venituri de peste 400 de miliarde de dolari pentru Rusia.

Într-o vizită la Moscova săptămâna trecută, vice-ministrul de externe al Beijingului, Le Yucheng, a spus că gazoductul va impulsiona cooperarea dintre cele două ţări şi le va permite să îşi completeze reciproc avantajele pentru strategia lor de revitalizare naţională.

Cele 38 de miliarde de metri cubi de gaze reprezintă aproximativ 10% din consumul total de gaze naturale ale Chinei. Costul total al construcţiei gazoductului se ridică la 55 miliarde de dolari.

China mai urmează să finalizeze în 2022-2023 un alt gazoduct care va lega Shanghai, unul din cele mai mari metropole chineze, de frontiera ruso-chineză şi implicit de gazoductul Puterea Siberiei.

 

loading...

Comments are closed.