Radu Hossu, despre declarația lui Nikolai Patrushev: ”Amenințări directe la adresa Republicii Moldova și României”

Radu Hossu, activist civic și voluntar implicat în ajutorul umanitar pentru Ucraina, a reacționat ferm la declarațiile recente ale consilierului principal al lui Vladimir Putin, Nikolai Patrushev. Acesta a lansat amenințări directe la adresa Republicii Moldova, afirmând că „politica agresivă anti-rusească de la Chișinău” ar putea duce la „încetarea existenței sale” ca stat sau la „apartenența Moldovei la un alt stat”.

Radu Hossu a explicat contextul acestei declarații, subliniind că interviul lui Patrushev, publicat în Komsomolskaia Pravda, o publicație cu o mare audiență în Rusia, a fost gândit atât pentru uz intern, cât și extern. „Patrushev NU este Peskov și nici bețivul de Medvedev. El nu este un simplu purtător de cuvinte. El este un arhitect de politici, în special cele de securitate internă și externă. Faptul că Patrushev a vorbit atât de tăios și dur înseamnă nu doar că Vladimir Putin consideră corectă abordarea, dar o și susține. Iar când Patrushev spune ceva, iar Putin susține, declarațiile, vorbele se materializează în fapte”, a declarat Hossu.

În privința Republicii Moldova, Patrushev a afirmat că politica actuală a Chișinăului ar putea avea consecințe grave. Hossu a explicat că această declarație „vine să marcheze clar teritoriul ‘sferei de influență’, ba mai mult, nu să genereze frică, ci teroare în rândul populației. O putere agresivă teroristă, cu capabilități nucleare, care a demonstrat în trecut că agresează militar pe oricine își dorește, face amenințări legate de dispariția cu totul a unui stat. Discutăm despre o amenințare la însăși existența Republicii Moldova ca stat”.

Spre deosebire de România, care nu a reacționat la aceste amenințări, Republica Moldova a oferit o replică fermă prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe. „Republica Moldova este un stat suveran, angajat ferm pe calea democrației și integrării europene, conform voinței cetățenilor săi. Republica Moldova va continua să își apere interesele cu fermitate, prin mijloace pașnice și dialog constructiv, bazat pe respectul suveranității și principiile dreptului internațional”, spune Hossu.

Hossu a criticat lipsa de reacție din partea autorităților române, subliniind: „Faptul că Statul Român nu a reacționat până în acest moment este indicatorul unui stat slab, dezorientat, care nu-și găsește referințele și ghidajele. Sau este un stat atât de slab încât este ori indiferent, ori total incompetent”. El a adăugat că, în timp ce Republica Moldova a demonstrat fermitate politică, România pare incapabilă să răspundă unor provocări directe.

Declarațiile lui Patrushev, conform lui Hossu, au scopul de a destabiliza și intimida. „România, în viziunea Kremlinului, trebuie să devină un factor de destabilizare a Uniunii Europene, să sărăcească economic, să-și piardă independența și să se apropie de Rusia. Destabilizare, sărăcie, apropiere de Rusia, pierderea independenței și a suveranității politice. Asta vrea Rusia pentru noi”, a concluzionat activistul.

Total
0
Shares
Total
0
Share