Alte știri

Radu Mudreac, la Congresul global de mediu: ”Economia trebuie să țină cont nu doar de legile pieței, ci și de cele de mediu”

Pinterest LinkedIn Tumblr

”Există o conștientizare din ce în ce mai mare că economia nu trebuie să trăiască numai conform legilor pieței, ci să ia în considerare și legile de mediu. Angajamentul comunității globale față de ideile dezvoltării durabile pentru satisfacerea pe termen lung a principalelor necesități umane este imposibil fără promovarea unei economii prietenoase naturii”.

Declarația a fost făcută de deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Radu Mudreac, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, președinte al Comisiei permanente a Adunării Interparlamentare CSI (AIP CSI) pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie, la Cel de-al IX-lea Congres ecologic internațional de pe Neva.

În discursul rostit, Radu Mudreac a menționat că Republica Moldova, la fel ca și alte state membre ale CSI, se confruntă cu numeroase probleme grave de mediu și că sunt importante efectuarea unei analize detaliate a acțiunilor întreprinse în domeniul ecologiei în cadrul CSI și trasarea obiectivelor comune în acest sens.

”Cu cât sunt mai apropiate normele și standardele de mediu, cu atât ne va fi mai ușor să formăm o politică comună în acest domeniu. Avem nevoie de programe internaționale cuprinzătoare pentru a preveni degradarea mediului, care ar trebui să fie completate cu programe de educație pentru mediu destinate tinerilor”, a declarat deputatul de pe tribuna Palatului Tavriceski din Sankt Petersburg unde are loc Congresul.

În calitate de președinte al Comisiei permanente pentru politică agrară, resurse naturale și ecologie a AIP CSI, Radu Mudreac a remarcat buna activitate a acesteia în ce privește armonizarea și convergența legislației de mediu, dezvoltarea modelelor de legi și documente cum ar fi  cele privind evaluarea și eliminarea daunelor aduse mediului, dezvoltarea și protecția zonelor montane, recomandări pentru formarea politicii de mediu și altele.

”Suntem obligați să asigurăm conservarea și reproducerea resurselor naturale, să demonstrăm o atitudine mai grijulie față de natură”, a accentuat parlamentarul, exprimându-și încrederea că noua ediție a Congresului ecologic internațional de pe Neva va facilita identificarea soluțiilor pentru problemele urgente ale mediului, dezvoltarea educației de mediu, conștientizarea mai înaltă în rândul populației.

În zilele de 27-28 mai curent, deputatul Radu Mudreac a reprezentat Republica Moldova la cel de-al IX-lea Congres ecologic internațional de pe Neva. Evenimentul, cu genericul “Ecologia planetei – dezvoltarea durabilă”, a întrunit oficiali din mai multe țări.

În debut, au fost adresate mesaje de salut către participanți ale Secretarului General al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, precum și ale conducerii țării gazdă – Președintelui Federației Ruse Vladimir Putin și Prim-ministrului Mihail Mișustin.

Valentina Matvienko, Președintele Consiliului Federației Adunării Federale a Federației Ruse, Președintele Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a ținut un discurs în care a vorbit despre importanța efortului comun întru protecția mediului pentru noile generații, intensificării relațiilor de colaborare pe mai multe dimensiuni. Valentina Matvienko a subliniat că ecologia trebuie să se afle exclusiv pe dimensiunea parteneriatului și cooperării.

Programul celui de-al IX-lea Congres ecologic internațional de pe Neva a inclus 10 mese rotunde. La una dintre ele, dedicată râului Nistru și rolului  acestuia pentru consumul de apă potabilă, a participat Radu Mudreac, făcând o prezentare a colaborării moldo-ucrainene în domeniul protecției fluviului.

Congresul ecologic internațional de pe Neva are loc anual, la Sankt Petersburg.  Acesta reprezintă o platformă de discuții bazată pe consolidarea cooperării interparlamentare în domeniul siguranței mediului și armonizarea legislației din domeniu a statelor membre CSI și ale Consiliului Europei.

loading...

Comments are closed.