Rapiditatea cu care a fost reținut procurorul general trezește semne de întrebare pentru unii juriști

Rapiditatea cu care a fost reținut procurorul general, la câteva ore de la inițierea urmăririi penale, trezește semne de întrebare pentru unii juriști. Ei spun că ar fi imposibil ca un procuror desemnat, dacă nu a fost anunțat în prealabil despre acest lucru, să examineze toate materialele speței în doar câteva ore. Rapiditatea cu care au evoluat evenimentele trezește bănuieli. Potrivit lor, reținerea lui Alexandr Stoianoglo a avut loc într-un timp record, iar acest lucru lasă loc de interpretări și de presupuneri că reținerea a fost minuțios pregătită în prealabil. Pe de altă parte, alți juriști spun că procurorul general ar fi anticipat evenimentele, venind, acum două zile, cu un șir de acuzații la adresa guvernării, a societății civile și a reprezentanților misiunilor diplomatice, transmite IPN.

„Pornirea unui dosar penal împotriva unui procuror general este o măsură excepțională, care necesită o mare atenție. Un procuror special desemnat, care nu știe că el va fi desemnat, pentru că altfel am crede că este o conspirație, peste o perioadă foarte scurtă pornește un dosar penal. Asta înseamnă că procurorul desemnat trebuia să studieze foarte atent materialele, să decidă dacă se întunec condițiile și, abia apoi, să scrie decizia. Și l-aș ruga să se așeze și să culeagă textul, să vedem în cât timp scrie o pagină de text. Organul de drept, peste o oră de la sesizare, deja decide să-l rețină (pe Alexandr Stoianoglo)”, a remarcat juristul Nicolae Eșanu, fost viceministru al justiției, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Experta anticorupție Cristina Țărnă, ex-vicedirector CNA, spune că discuțiile de ieri din cadrul CSP anticipau o astfel de desfășurare a evenimentelor, însă acum este prematur să se afirme dacă procedura prin care a fost reținut Alexandr Stoianoglo a fost sau nu viciată. „Societatea fierbea de mai mult timp și a avut loc această răbufnire, care a îmbrăcat o formă procesuală care urmează să vedem dacă este sau nu corectă. Declarațiile aprige ale procurorului general din ultimele zile au avut loc pe fondul acestei sesizări. El unele lucruri le anticipa și încerca să-și construiască o linie de apărare din timp. În timpul ședinței CSP, Angela Motuzoc (președintele CSP, n.r.), care este un avocat al lui Stoianoglo, avea și ea această linie de apărare pregătită”, a spus Cristina Țărnă.

Comentatorii politici spun că acuzațiile care i se aduc lui Alexandr Stoianoglo – abuzul în serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, coruperea pasivă şi oferirea de declaraţii false în faţa organelor competente – ar fi mai mult decât suficiente pentru a permite reținerea celui bănuit.

„În documente vedem patru capete de acuzare. Este un buchet complicat de articole și într-o oră este greu pentru un procuror să-și dea seama despre ce e vorba. Pe de altă parte, infracțiunile de care el este bănuit sunt foarte grave și procurorul a luat această decizie, ca să împiedice săvârșirea altor acțiuni mult mai grave, e vorba de siguranța statului”, a spus comentatorul politic Roman Mihăeș.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut, aseară, și plasat în Izolatorul Direcției de Poliție de pe strada Tighina din Chișinău. Astăzi Consiliul Superior al Procurorilor urmează să decidă numirea unui procuror general interimar. Potrivit legii, pe perioada urmăririi penale, procurorul general și adjuncții acestuia sunt suspendați din funcție.

Total
0
Shares
Total
0
Share