Raport la CSM: De ce este tergiversat dosarul lui Ilan Șor

Tergiversarea dosarului Șor la Curtea de Apel Cahul se explică prin acceptarea de către magistrați a diverselor cereri depuse de avocații inculpatului. Inspecția judiciară a stabilit că dosarul lui Ilan Șor la Curtea de Apel Cahul se află pe rol aproape 2 ani și patru luni din cauza dispunerii mai multor expertize financiare și contabile cerute de apărătorii inculpatului.

Inspectorul judecătoresc, Ioana Chironeț, a prezentat astăzi la Consiliul Superior al Magistraturii rezultatele Actului de control la Curtea de Apel Cahul. În cadrul inspecției s-a făcut o analiză a dosarelor care se află pe rol mai mult de 12 luni; 24 de luni și 36 de luni. Majoritatea acestor dosare sunt instrumentate de magistratul Nina Veleva, care are pe rol și cauza penală pe numele lui Ilan Șor, inculpat în frauda bancară.

Chironeț a menționat că unele dosare penale care se află în procedură se amână din diverse motive prezentate de părți. Acestea în mare parte țin de neprezentarea părților în proces, fixarea expertizelor, necesitatea asigurării probelor suplimentare.

”Dosarul Șor se află în procedură până în prezent. A fost numită o expertiză și s-a purtat o corespondență îndelungată cu Centrul de expertiză”, a declarat inspectorul judecătoresc.

Potrivit Actului de control al Inspecției judiciare, la Curtea de Apel Cahul mai mult de 12 luni pe rol sunt 8 cauze penale și 2 cauze civile, mai mult de 24 de luni – 2 dosare penale și 3 civile și mai mult de 36 de luni – o cauză penală, care se află în procedura judecătorului Nina Veleva.

Inspecția judiciară a mai stabilit că la Curtea de Apel Cahul volumul de lucru nu este mare, comparativ cu alte instanțe.

Președintele Curții de Apel Cahul, Ruslan Petrov, a declarat că judecătorul care instrumentează cauza lui Șor lucrează bine și efectiv, și este ”bine poziționat”, iar fiecare amânare a examinării dosarului este întemeiată.

”Este un judecător calificat, fiecare amânare este întemeiată. De ce se întâmplă doar la un judecător, nu pot să vă spun. Probabil dumneaei lucrează mai lent. Dar nu pot să spun că este un judecător care nu lucrează. Lucrează bine și efectiv. Este un judecător destul de bine poziționat”, a declarat președintele Curții de Apel Cahul.

În vara anului 2017, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru pentru escrocherie și spălare de bani. Prima instanță a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. La 12 februarie 2018, dosarul lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Între timp. în vara anului 2019, Șor a fugit din Moldova și acum este anunțat în căutare internațională.

Sursa: Politics.md

Total
0
Shares
 
Total
0
Share