Raport ONU: Coronavirusul a dus la creșterea producției și a consumului de droguri

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus a dus la creșterea producției și a consumului de droguri. Astfel, traficul de droguri devine o metodă de a câștiga bani pentru persoanele afectate economic de această criză economică, se arată într-un raport al Biroului ONU pentru Droguri și Infracțiuni (UNOCD), informează Agerpres.

În Afganistan, principalul producător mondial de opioide, afganii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei COVID-19, în particular femei, au fost atraşi să înlocuiască zilierii pakistanezi (care nu au mai putut trece frontiera din cauza epidemiei) în recoltarea opiului, conform UNOCD.

De asemenea, în Bolivia, pandemia a îngreunat mult capacitatea autorităţilor de a lupta împotriva cultivării de coca.

UNODC a avertizat că „viitoarea criză economică ar putea să determine şi mai mulţi fermieri să-şi intensifice activităţile de cultivare de coca sau să înceapă să cultive coca în toate ţările producătoare ale acestui drog” din America Latină.

Restricţiile de transport au afectat în mod sever traficul global de droguri, generând stocuri de droguri în creştere, ce ar putea să ducă la periculoase situaţii în care pieţele să fie inundate cu droguri ieftine, a avertizat agenţia ONU.

Ridicarea restricţiilor ar putea duce la „o creştere a disponibilităţii drogurilor de mare puritate la preţuri mici, situaţie care poate duce şi la o creştere a cazurilor de supradoză”.

Pornind de la experienţa crizei economice globale din 2008, UNODC presupune că situaţia actuală poate duce la o creştere a consumului de droguri şi la o trecere a consumatorilor spre substanţe mai ieftine.

În Europa există semne că măsurile de închidere şi izolare au dus la o creştere a cererii de canabis, conform raportului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share