Autoritățile Republicii Moldova nu îndeplinesc standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, deși au fost înregistrate eforturi în acest sens, arată un raport al Statelor Unite ale Americii privind traficul de persoane pentru anul 2023, scrie Radio Europa Liberă
Majoritatea celor care cad în capcana traficanților sunt șomeri, din mediul rural, persoane care nu au studii, arată raportul. Femeile rămân cele mai vulnerabile în fața exploatării sexuale, în special femeile din regiunea găgăuză care rămân a fi cele mai expuse traficului sexual în Turcia.
De obicei, traficanții recrutează victimele prin contacte personale, dar folosesc și rețelele sociale.
În ultimii ani, autoritățile vorbesc și despre copiii exploatați în pornografia infantilă online, în unele cazuri chiar de părinți. Au fost înregistrate cazuri când minorii sunt exploatați și în agricultură sau construcții. Au de suferit cel mai mult copiii abandonați de părinți, care locuiesc în orfelinate, sau din familii social vulnerabile.
Transnistria, o sursă predominantă pentru victimele traficului sexual din Republica Moldova
Un alt risc îl prezintă regiunea transnistreană, care rămâne în afara controlului administrativ al Guvernului Republicii Moldova.
Raportul realizat de autoritățile americane arată că observatorii constată o scădere a eforturilor reprezentanților Transnistriei de a preveni și combate traficul de ființe umane, iar mai multe rapoarte exprimă îngrijorarea cu privire la abuzurile sistematice ale drepturilor omului în regiune.
Din cauza faptului că autoritățile din stânga Nistrului nu comunică despre acțiunile lor privind contracararea fenomenului, nu este clar amploarea lui. În consecință, nu au fost făcute investigații oficiale privind traficul de persoane în regiune, care „a fost o sursă predominantă pentru victimele traficului sexual din Moldova, în țări precum Polonia, Ucraina și Rusia”.
Corupția și războiul din Ucraina au dus la tergiversarea cazurilor de urmărire penală
Raportul american arată că fenomenul corupției „din sistemul judiciar a dus la tergiversarea și a influențat rezultatele cazurilor de urmărire penală”.
În 2022, autoritățile moldovene au investigat 73 de cazuri de trafic: 33 de sexuale și 39 de muncă, în comparație cu 57 cât au fost în 2021. 109 traficanți au fost puși sub acuzare. Față de anul precedent când au fost condamnați 44 de persoane pentru trafic de persoane, în 2022 au fost condamnate șase persoane.
Din cauza războiului din Ucraina, dar și a numărului mare de refugiați, în 2022 poliția nu a putut investiga pe deplin unele cazuri de trafic de persoane, iar instanțele de judecată au amânat unele procese.
Raportul menționează că peste 50 000 de mii de refugiați, predominant femei și copii, care au fugit din Ucraina și au trecut granița cu R. Moldova în căutarea unui refugiu, sunt un alt grup extrem de vulnerabili la traficul de ființe umane.
Europa Liberă a cerut o reacție de la Ministerul Afacerilor Externe, departamentul privind traficul de ființe umane, dar nu a fost recepționat un răspuns până în momentul publicării articolului.