Fenomenele meteo extreme (inundații, incendii, uragane) au provocat pierderi de 2 000 de miliarde de dolari, în ultimul deceniu, prin distrugerea infrastructurii, a clădirilor sau a culturilor agricole. Cele mai mari pagube, în SUA, scrie Biziday.ro
Raportul a fost realizat la cererea Camerei Internaționale de Comerț și a analizat patru mii de fenomene meteorologice extreme, de la inundații la incendii de vegetație.
Rezultatele arată că, în ultimul deceniu, la nivel global, acestea au provocat pierderi de 2 000 de miliarde de dolari, Statele Unite find țara cea mai afectată din punct de vedere economic (935 de miliarde de dolari), urmată de China (268 de miliarde de dolari) și India (112 miliarde de dolari).
Doar în ultimii doi ani, daunele economice la nivel global au atins nivelul de 451 de miliarde de dolari. O tendință graduală de creștere a costului pagubelor cauzate de fenomenele meteorologice extreme a fost observată între 2014 și 2023, cu un vârf resimțit în 2017, când un număr mare de uragane a lovit America de Nord.
John Denton, secretarul general al Camerei Internaționale de Comerț, cel care a comandat raportul, a declarat că “datele din ultimul deceniu arată clar că schimbările climatice nu sunt o problemă ce ține de viitor. Pierderile majore de productivitate cauzate de fenomenele meteorologice extreme sunt resimțite aici și acum de către economia reală”.
Aceste pierderi au constat în daune asupra clădirilor, drumurilor, podurilor și rețelelor de utilități, cauzate de inundații, uragane, incendii de vegetație și alte fenomene extreme.
Secetele au distrus culturi agricole în diverse părți ale lumii, afectând fermierii și întreaga industrie alimentară. Acest lucru provoacă pierderi economice atât pentru fermieri, cât și pentru economia regională și globală, crescând prețurile la alimente.
În multe sectoare, vremea extremă a redus capacitatea oamenilor de a lucra. De exemplu, temperaturile ridicate fac mai dificilă munca în construcții sau agricultură, iar dezastrele afectează lanțurile de aprovizionare.
Raportul a fost publicat în contextul în care diplomați din toată lumea se întâlnesc în Azerbaidjan, la summitul COP 29, pentru a discuta, printre altele, despre sumele de bani necesare pentru a ajuta țările sărace să se adapteze și să facă față schimbărilor climatice și fenomenelor meteo extreme.