Raportul CEDO pentru 2017: Moldova nu mai este lider la capitolul dosare pierdute și despăgubiri achitate

Moldova- codașă la CEDO, CEDO, Moldova pierde la CEDO, cati bani a pierdut Moldova la CEDO, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Alexandru Tanase, Guvernul Filip, Ministerul Justitie, Justitia din Moldova, Justitia din Moldova este capturata de Plahotniuc, stat capturat, justie capturata

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a făcut public raportul de activitate pentru anul 2017. Conform raportului oficial, numărul apelurilor depuse la CEDO împotriva Republicii Moldova a ajuns la 1348 în 2017, țara noastră situânduse pe locul 11 din 47 de state. Din numărul total de dosare, Curtea a pronunțat deja 16 hotărâri (în 2016 Curtea a pronunţat 23 hotărâri, iar în anul 2015 – 19 hotărâri). Pe primul loc se situează România, cu 9900 de dosare.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, CEDO, CEDO a publicat raportul pentru 2017, CEDO 2018, Alexandru Tănase, Ministerul Justiției, Moldova la CEDO, câte dosare a pierdut Moldova la CEDODin numărul total de apeluri, 758 au fost adresate unui organ judiciar, 67 au fost prezentate Guvernului, iar 633 au fost declarate inadmisibile sau epuizate. Conform numărului de cereri adresate sistemului judiciar în raport cu populația țării, statul nostru se situează pe locul al șaptelea, cu indicele de 2,13 cereri la 10 mii de locuitori.

În ceea ce privește cele 16 hotărâri ale Curții, cel puțin o încălcare a Convenției a fost găsită, iar suma daunelor plătite de Guvernul Moldovei se ridică la peste 95 000 de euro. Chiar dacă suma este destul de mare, aceasta e în jumate comparativ cu anul 2016, când Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite prejudicii în valoare de 187 407 de euro. În 2015 Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească prejudicii de peste 211 000 de euro.

Republica Moldova este parte a Convenției Europene a Drepturilor Omului de 20 de ani. În tot acest timp, CEDO a emis 354 de hotărâri judecătorești, iar în 317 dintre acestea sa constatat cel puțin o încălcare a Convenției, pentru care Republica Moldova a plătit daune în valoare de peste 14 milioane de euro. Mai mult de jumătate din încălcările constatate în privința Moldovei se referă la încălcarea dreptului la un proces echitabil, la protecția proprietății, la tratamentul inuman și degradant, dreptul la libertate și securitate.

Mai multe informații despre hotărârile pronunțate, precum și despre daunele plătite pot fi găsite aici.

Amintim că fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a propus anterior ca judecătorii și procurorii să fie acționați în judecată și să plătească despăgubiri pentru mai multe dosare pierdute la CEDO.

”Aceste persoane vor fi acționate astăzi în instanță, din numele Republicii Moldova și urmează să compenseze valoarea bănească prejudiciilor morale, materiale și cheltuielile suportate de țara noastră pentru a compensa acele prejudicii cauzate cetățenilor noștri.”, declara în 2016 Vladimir Cebotari.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share