Politic

Răspunsul Chișinăului pentru îngrijorările separatiștilor de la Tiraspol

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 17 februarie 2023, la sediul din or. Tiraspol a Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc prima întrevedere de lucru din acest an a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În timpul ședinței, reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat critic față de amendamentele recent operate în Codul Penal al Republicii Moldova, privind incriminarea fenomenului de separatism, pe care le-a calificat ca ”un precedent foarte periculos, menit să impună noi măsuri de presiune și să blocheze canalele de dialog existente și angajamentele anterior asumate în procesul de negocieri”.

În reacția Chișinăului s-a enunțat, că prevederile respective nu vor reprezenta un impediment pentru continuarea interacțiunii în formatele de negocieri curente privind reglementarea transnistreană. Acestea au detaliat aplicabilitatea prevederilor art.32 alin.(3) din Constituția Republicii Moldova și reglementează modalitățile de răspuns la potențiale riscuri și vulnerabilități la adresa securității naționale, suveranității și integrității teritoriale a țării. S-a subliniat, că articole similare sunt stipulate și în legislația altor țări, inclusiv din Europa.

La propunerea negociatorului principal de la Tiraspol de a examina posibilitatea lansării unor eventuale ”consultări informale” în formatul de negocieri ,,5+2”, Vicepremierul pentru reintegrare a precizat, că actualul context complicat de securitate regională, agresiunea militară continuă a Federației Ruse împotriva Ucrainei și lipsa perspectivelor clare de a avansa spre coșul problemelor de securitate și privind reglementarea conflictului transnistrean, fac imposibile astfel de consultări, fiind sugerată menținerea interacțiunii în platformele de dialog Chișinău-Tiraspol, cu prezența OSCE și invitarea altor experți internaționali relevanți.

loading...

Comments are closed.