Rata anuală a inflației în Republica Moldova a fost de 1.2 la sută, în luna octombrie, cea mai mică din acest an

rata inflatiei, economia republicii moldova

Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat astăzi că inflația anuală a coborât la 1.2 la sută, în luna octombrie, cea mai mică în acest an, iar Banca Națională a Moldovei (BNM) estimează o reducere a ratei pe sfârșit de an până la 1.9 la sută. Rata anuală a inflației se va diminua până la finele anului curent și va coborî la 1.9 la sută, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută, se constată în raportul asupra inflației nr. 4 al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Pentru primele două trimestre consecutive ale anului 2019, inflația anuală se va afla sub interval, iar la finele anului viitor va urca peste limita superioară a intervalului de variație. Potrivit BNM, ritmul de creștere a prețurilor produselor alimentare va spori până în a doua jumătate a anului viitor, ulterior, începând cu ultimul trimestru al aceluiași an, va descrește. Ritmul anual de creștere a prețurilor reglementate va spori. Ritmul anual de creștere a prețurilor la combustibil va avea o traiectorie descendentă, înregistrând valori negative pe parcursul ultimilor două trimestre ale orizontului de prognoză.

Cererea agregată va rămâne dezinflaționistă pe parcursul perioadei de prognoză, fiind determinată de caracterul restrictiv al condițiilor monetare reale, de cel al politicii fiscale din anul viitor și va fi temperată de cererea externă stimulativă.

BNM a revizuit în creștere prognoză ratei inflației pentru 2018, la 3.3 la sută față de 3.2 la sută cât anticipa în august și respectiv de la 4.9 la sută până la 5.4 la sută pentru anul 2019.

Balanța riscurilor asociate prognozei actuale este apreciată ca fiind proinflaționistă. Printre riscurile care provin din mediul extern ar fi prețurile internaționale superioare la petrol. Din mediul intern, domeniul fiscal reprezintă o altă sursă a unor multiple riscuri proinflaționiste, la care pot fi atribuite reforma anticipată a salarizării în sectorul bugetar, extinderea acordării tichetelor de masă, dar și recenta reformă fiscală, a cărei efecte urmează a se propaga.

Potrivit Biroului Național de Statistică, rata anuală a inflației în luna octombrie2018, respectiv 1.2 la sută, a evoluat în linie cu așteptările și s-a plasat sub intervalul de variație al țintei ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută. Inflația anuală la produsele alimentare a fost de 2.3 la sută, mărfuri nealimentare – 2.5 la sută şi la serviciile prestate populaţiei minus 2.3 la sută.

Datele statistice, făcute publice astăzi, mai arată că indicele preţurilor de consum în luna octombrie 2018 faţă de luna precedentă a constituit 100,4%, față de 1.5 la sută în octombrie 2017. Creşterea preţurilor medii de consum cu 0.4 la sută a fost determinată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 0.6 la sută, de majorarea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0.3 la sută şi de majorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0.2 la sută.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share