Peste 330 de mii de lei au fost achitați voluntar de cetățenii sancționați pentru corupere electorală în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie, potrivit directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari. Această sumă reprezintă doar o mică parte din totalul amenzilor aplicate, care se ridică la 9 milioane de lei. Informațiile au fost prezentate în cadrul audierilor parlamentare din 12 decembrie, dedicate analizării cazurilor de corupere electorală, informează Radio Europa Liberă.
Potrivit lui Pînzari, cetățenii au contestat 132 de procese-verbale de amendare în instanță. Până acum, doar în patru cazuri contestațiile au fost respinse. Organele de drept continuă documentarea altor cazuri de corupere electorală.
Procurorul general, Ion Munteanu, a raportat că au fost deschise 84 de cauze penale legate de infracțiuni electorale, dintre care 70 vizează coruperea electorală. Din acestea, 14 dosare, care implică 19 inculpați, se află pe rolul instanțelor de judecată. Primele sentințe sunt așteptate în prima jumătate a anului viitor.
La 6 decembrie, CNA a anunțat că amenzile aplicate pentru corupere electorală pasivă au variat între 25 000 și 37 500 de lei per caz. Persoanele sancționate au fost amendate pentru acceptarea sau primirea de bunuri, servicii sau privilegii în schimbul voturilor, fie personal, fie prin intermediari.
Legislația actuală oferă posibilitatea de a evita răspunderea contravențională pentru cei care se autodenunță sau contribuie activ la descoperirea faptelor de corupere electorală.