Astăzi, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco a susținut o conferință de presă în care au fost menționate acțiunile întreprinse de MAI până la momentul actual.
Aflux de migranți
Către ora 8:00, a fost înregistrat un aflux de 15.816 cetățeni ai Ucrainei, care au traversat frontiera pe sens de intrare. Principalele puncte de traversare a frontierei solicitate sunt Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora–Starokazacie, ambele înregistrând un aflux de peste 60 %, iar PTF Otaci-Moghilev-Podolsk și Criva-Mămăliga cu circa 20 % din aflux pe sens de intrare.
Menționăm că fluxul continuă să fie unul intens, coloana mijloacelor de transport în așteptare la intrare în RM către finele zilei de ieri fiind de circa 20 km. Acesta a scăzut pe timp de noapte la circa 8 km și în această dimineață iarăși se înregistrează o creștere.
Pentru fluidizarea traversării în cele mai solicitate puncte de trecere a frontierei, IGPF a triplat numărul de angajați și a direcționat solicitanții către un alt punct de trecere a frontierei, tradițional mai puțin utilizat, cum ar fi Unguri-Bronița la Nord, Basarabeasca la Sud și Săiți la Est.
Totodată, către ora 8:00, au părăsit RM spre sens de ieșire în România – 3.100 persoane, iar alții 320 au revenit în țară. Menționăm că majoritatea dintre acești cetățeni se deplasează cu mijlocul de transport propriu.
Acomodare – numărul de centre, locația
În ceea ce privește solicitanții de azil, către ora 8:00, au fost depuse 315 solicitări de azil, preponderent sunt copii însoțiți de adulți. Persoanele care solicită ajutor sunt în primul rând îndreptate către Centrul de cazare a solicitanților de azil, aflat în gestiunea Biroului Migrație și Azil (BMA) și este amplasat în municipiul Chișinău. La această oră, au solicitat ajutor și au fost cazați în acest Centru 74 cetățeni, majoritatea sunt familii cu copii. De asemenea, sunt date în funcțiune 2 centre provizorii, care funcționează în regim de tabără de câmp cu infrastructura corespunzătoare, în localitățile Palanca și Ocnița.
În centrul provizoriu aflat în adiacentul punctului de trecere Palanca, din momentul dării în funcționare, către mijlocul zilei de ieri, au fost plasați la solicitare 38 cetățeni ai Ucrainei. La această oră, în Centru se află 21 persoane, adulți cu copii. În cadrul Centrului Călărășeuca, amplasat în incinta Spitalului din Otaci, a fost înregistrat un flux de 37 persoane. La această oră, în centru se află 22 persoane. De asemenea, Centrul Moldexpo a fost orientat spre plasarea cetățenilor din Ucraina care solicită asistență. Activitatea Centrului a început la ora 1 noaptea. La această oră, în centru se află 72 persoane. Menționăm, capacitatea ambelor centre provizorii este de circa 600 persoane, iar al Centrului Moldexpo de circa 500 persoane.
Capacitatea centrelor, servicii disponibile, durată și acomodare
Scopul centrelor este de a oferi asistența de bază umanitară. În toate centrele sunt delegați specialiști în sănătate și asistenți sociali, precum și angajați ai BMA pentru documentarea și informarea acestora.
Centrele dispun de infrastructura necesară pentru a oferi un minim de confort în sensul plasării temporare. Hrana, la fel este asigurată în aceste centre provizorii, iar în Centrul Moldexpo mecanismul de alimentare va fi asigurat pe parcursul zilei de astăzi.
Menționăm că, centrele funcționează în regim 24/24. La necesitate, durata de plasament a persoanei poate fi extinsă pentru o perioadă mai mare decât 72 ore.
Centrul de Apel – servicii, funcționalitate
Cetățenii ucraineni care intră în RM, în mare parte menționează despre faptul că merg la rude, la prieteni, pentru o perioadă foarte scurtă de timp sau că vor căuta cazare pe cont propriu.
În acest sens, a fost expediată o circulară către toate hotelele din mun. Chișinău. La fel se va proceda și cu hotelele din alte orașe din țară pentru a informa cetățenii ucraineni despre Centrul de Apel care a fost activat ieri și este gestionat de către BMA. Acest centru oferă informații privind regimul de intrare în țară, regimul de documentare, care este mecanismul de solicitare a azilului, inclusiv informații privind cazarea.
Linia Verde conform căruia funcționează Centrul de Apel al BMA funcționează în regim de 24/24 iar apelul este gratuit – 080001527. Astfel, în decursul dimineții au fost înregistrate circa 1000 de apeluri de la cetățenii Ucrainei care au ajuns în mun. Chișinău și solicită informații privind căile accesibile de traversare a frontierei pentru rudele sau prietenii acestora, informații privind regimul de intrare dar și opțiuni de cazare temporară.
Transportarea de la frontieră
La dispoziția cetățenilor din Ucraina, la traversarea punctelor de trecere a frontierei, pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, au fost puse la dispoziție 6 autocare cu capacitate de peste 300 locuri. La fel s-au mobilizat și persoane civile, care oferă serviciu de transport gratuit, în bază de voluntariat. ANTA și INSP asigură verificarea și dirijarea procesului, pentru a evita aglomerări sau ilegalități.
Patrularea șoselelor
Au fost dublate echipajele de patrulare în ultimele 24 ore, pentru a asigura ordinea și securitatea pe șoselele țării, ținând cont de un flux sporit de mijloace de transport în această perioadă, inclusiv pentru a ghida pe timp de noapte cetățenii Ucrainei către posibile locații de cazare pentru securitatea acestora și asigurarea ordinii publice.
Vă informăm că, ordinea și securitatea publică este vegheată de către poliția din toată țară și de către carabinieri, care au intrat în regim intensiv de lucru din dimineața zilei de ieri. Aceasta ne-a permis să înregistrăm un fon infracțional redus, comparativ cu alte perioade. În contextul unui flux intens de circulație, sunt înregistrate doar 7 accidente, fără decese și fără traumatisme. Nu sunt înregistrate infracțiuni grave, deosebit și excepțional de grave.
Efectiv antrenat
În această perioadă a fost antrenat un efectiv de peste 7200 de angajați: polițiști, polițiști de frontieră, carabinieri, salvatori și pompieri, au fost și continuă să fie mobilizați 24/24 în gestionarea situației.
Conducerea MAI mulțumește pentru mobilizarea excelentă și pentru munca pe care continuă să o depună angajații.
Voluntari
În aceste 24 ore, cetățenii din RM au dat dovadă de mobilizare și dorință de a ajuta, fapt pentru care le mulțumim. Ne dorim ca cetățenii Ucrainei, vecinii noștri, care se confruntă cu o tragedie enormă de război pe teritoriul țării lor, care sunt nevoiți să-și părăsească casele în plină noapte, să se simtă protejați aici, în Republica Moldova.
La moment, instituțiile statului fac față necesităților refugiaților. Suntem în comunicare continuă cu organizațiile internaționale, pentru acordarea suportului umanitar suplimentar necesar. Dacă va fi nevoie, în momentul oportun vom face apel către voluntari. Pentru ca acest ajutor, oferit de cetățenii RM, să ajungă la destinație, astăzi, în a doua jumătate a zilei, MAI va convoca o ședință de coordonare cu participarea ONG-urilor și grupelor de inițiativă, precum și cu reprezentanții ministerelor, pentru a stabili mecanismul optim de gestionare a suportului cetățenilor.