Asigurarea RCA se scumpește cu 36%. Autorii majorării sunt oamenii propuși de către PAS

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto ar putea să se scumpească cu o treime. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede modificarea modului de prezentare, avizare şi aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Astfel, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va constitui 1.350 lei, majorându-se cu 355 lei sau cu cca 36% față de valoarea actuală de 995 lei.

Autorii inițiativei motivează majorarea prin faptul că aplicarea sistemului bonus-malus nu permite asigurătorilor acoperirea tuturor cheltuielilor. Mai exact, pentru anul 2020, din numărul de 633.861 contracte de asigurare RCA, 46,2% au beneficiat de reducerea (bonus) de 50% din prima de asigurare, 38,7% au beneficiat de reducerea (bonus) de la 5-45%, 14,7% au beneficiat de clasa 7 (primă fără reducere), iar pentru 0,4% a fost aplicată clasa malus. Astfel, reiese că primele de asigurare încasate în final de asigurători pentru 46,2% din polițe emise, sunt diminuate cu 50%. Total prime încasate de către asigurători, în anul 2020, au fost reduse prin sistemul bonus malus de la 664 milioane lei la 459 milioane lei sau cu 30,93% mai puțin. Respectiv, statistica aferentă evidențiază o scădere progresivă a nivelului primei medii încasate de asigurători datorită unei concentrări excesive a asiguraților în clasa bonus 17, care beneficiază de reducere de 50%. Similar, și în anul 2019, potrivit informației statistice, se constată că 43,6% (286 339 polițe) din totalul polițelor RCA eliberate, au beneficiat de reducerea (bonus) de 50% din prima de asigurare, scrie bizlaw.md

Regulatorul susține că acest impact este unul semnificativ, asupra acumulării cuantumului primelor de asigurare suficiente pentru a putea fi achitate adecvat despăgubirile de asigurare către persoanele păgubite și respectiv, în final, pentru protejarea drepturilor consumatorilor.

Cornelia Cozlovschi și Adrian Gheorghiță, desemnați de Parlament în calitate de președinte și, respectiv, vicepreședinte ai Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), au fost prezentați luni, 24 ianuarie 2022, colectivului de angajați.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, și președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, care au participat la evenimentul de prezentare, au urat mult succes noii conduceri în exercitarea atribuțiilor profesionale, asigurând că va avea tot sprijinul Parlamentului în protejarea independenței instituției și implementarea inițiativelor și proiectelor necesare, mult așteptate de piața financiară nebancară.

Cornelia Cozlovschi și Adrian Gheorghiță au mulțumit pentru încredere și au dat asigurări de o conlucrare eficientă, bazată pe corectitudine și respect reciproc, subliniind că vor depune eforturi conjugate pentru a ajunge la un succes comun și pentru a aduce plus valoare societății.

Anterior, la 7 octombrie 2021, Legislativul l-a desemnat pe Vitalie Lemne în funcția de vicepreședinte al Consiliului de administrație al CNPF.

Total
0
Shares
Total
0
Share