Alte știri

Reacția BERD la sechestrul pus asupra bunurilor Victoriabank

Pinterest LinkedIn Tumblr

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anunță că a aflat cu îngrijorare despre acuzațiile intentate de Procuratura Anticorupție a Republicii Moldova împotriva Victoriabank și despre recentul mandat al instanței care autorizează Procuratura Anticorupție să pună sub sechestru activele Victoriabank în legătură cu investigarea activităților frauduloase în sectorul bancar moldovenesc din anul 2014, transmite Telegraph.md, cu referire la TV8.md

Urmăriți-ne și pe Telegram!

„BERD, în calitate de acționar la Victoriabank, salută colaborarea băncii cu autoritățile moldovenești în investigarea activităților care au avut loc înainte ca Banca Transilvania să devină acționar în ianuarie 2018 și înainte ca transparența acționariatului Victoriabank a fost restabilită”, se spune într-un comunicat al instituției unde BERD își exprimă încrederea că ancheta va respecta clienții Victoriabank, precum și acționarii actuali ai acesteia și se va desfășura în conformitate cu procesul cuvenit, luând în considerare potențialele consecințe asupra sistemului bancar din Moldova.

Potrivit BERD, eșecul în acest sens riscă să destabilizeze întregul sector financiar, cu consecințe grave asupra economiei Moldovei.

„Fiind cel mai mare investitor instituțional din Moldova, BERD consideră că un sector bancar puternic și stabil este o precondiție a stabilității financiare și unul dintre pilonii dezvoltării și creșterii economice durabile”, se mai spune în comunicat.

Tot acolo se menționează că, BERD a jucat un rol activ în transformarea Victoriabank lansată în 2016 și rămâne acționar în cadrul instituției controlată de Banca Transilvania și BERD.

„Un sector bancar puternic și stabil este, de asemenea, de o importanță majoră pentru atragerea investitorilor locali și internaționali. Împreună cu un sistem judiciar transparent, statul de drept și protecția deplină a investitorilor garantată de instituțiile de stat, acesta reprezintă un element cheie al unui mediu de afaceri solid”, mai spun BERD afirmând că rămâne hotărâtă să sprijine autoritățile Republicii Moldova în realizarea acestor obiective.

La demersul Procuraturii Anticorupție, instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru a bunurilor în valoare 1,9 miliarde de lei ale Victoriabank – figurantă în dosarul vizând frauda bancară.

Potrivit unui comunicat, procurorii spun că prin aplicarea sechestrului urmăresc scopul reparării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora, în folosul statului.

Citește și: DOC // O fostă șefă de la MAI și-ar fi atribuit mai multe premii bănești. Ce riscă aceasta, după controlul ANI

loading...

Comments are closed.