Reacția colectivului redacțional al Prime TV și Publika TV, precum și a portalurilor web

Colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor web www.prime.md și publika.md condamnă decizia ilegală a Comisiei pentru Situații Excepționale privind sistarea activității posturilor noastre TV și blocarea accesului la siteurile de știri. Condamnăm și falsurile lansate public de către directorul SIS, Alexandru Musteață în raport cu instituțiile noastre media.

Prin hotărârea abuzivă de astăzi, CSE a încălcat principiile constituționale privind libertatea cuvântului și independența mass media. Nu există stat democratic cu cenzură impusă în mod oficial, indiferent de motivele după care se ascund cei care iau decizii abuzive și contrare legii. Prin suspendarea emisiei posturilor noastre de televiziune și blocarea accesului la portalurile web de știri, se încalcă și Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în mod special, articolul 7, care prevede că nu există “nicio pedeapsă fără lege”, și articolul 10 – “libertatea de exprimare”, încălcată în mod flagrant în cazul dat.

Subliniem că motivele invocate de către autorități sunt nefondate, fapt care poate fi ușor demonstrat prin monitorizările Consiliului Audiovizualului, dar și a oricărei alte instituții independente. Sancțiunea CA, la care a făcut trimitere directorul SIS, vizează exclusiv faptul că a fost reflectat în știri, echilibrat, procesul electoral, în lipsa conceptului de reflectare a campaniei electorale. Imediat după sesizarea CA, știrile despre alegeri au fost stopate, iar conținutul este unul echilibrat, obiectiv.

Regretăm că s-au amestecat toate lucrurile, iar în final în spațiul public s-au lansat falsuri în raport cu Prime TV și Publika TV, fără ca noi să înțelegem exact pretențiile legale față de activitatea noastră media.

Astfel de decizii abuzive și ilegale compromit efortul de integrare europeană a Republicii Moldova, aruncă mult în urmă firava democrație moldovenească și descurajează munca jurnaliștilor onești. Admitem că în spatele deciziei ar sta și anumite interese financiare din domeniul media și publicitate, care s-au împletit cu interesele politice, pentru a lovi în concurență.

Juriștii examinează motivele invocate de către autorități și vor contesta în instanța de judecată. Jurnaliștii noștri își vor continua activitatea, iar administrația este în căutarea soluțiilor tehnice pentru ca produsul nostru informațional să ajungă la cetățeni.

Ne adresăm către asociațiile de presă din Republica Moldova și de peste hotare să ia atitudine critică față de atacul fără precedent în adresa mass-media și a libertății de exprimare. Cerem intervenția Avocatului Poporului, care trebuie să apere interesele cetățenilor în raport cu abuzurile guvernării.

Facem apel către ambasadele străine și organizații internaționale acreditate în Republica Moldova să condamne abuzul politic grav, care este exercitat în mod repetat asupra pluralismului de opinie și asupra libertății mass-media din țara noastră.

Constatăm cu regret că în ultimii ani instituțiile mass-media (TV sau online), care nu manifestă o loialitate vădită față de conducerea politică actuală a țării, sunt tratate în mod public și oficial ca “inamici ai statului”, le sunt impuse amenzi exagerate, le este retrasă licența etc. În adresa acestor mijloace media sunt utilizate acuzații nefondate și etichetări defăimătoare, sute de jurnaliști sunt supuși diferitor presiuni din partea organelor puterii, sute de familii rămân fără sursă de venit, iar cel mai trist este că toate aceste abuzuri și derapaje antidemocratice se produc sub privirea tăcută a observatorilor, a organizațiilor de profil și a liderilor de opinie din exterior, sub privirea tăcută a ambasadelor, care anterior luau atitudine categorică în cazurile cele mai minore, cazuri care nici pe departe nu atingeau proporțiile dezastrului antidemocratic din perioada anilor 2021-2023. Azi deocamdată se tace.

Vrem să aducem la cunoștința ambasadorilor și a observatorilor externi, că guvernarea PAS se asociază public, pe drept sau nu, cu valorile occidentale și cu înaltele standarde ale libertății și legilor din Uniunea Europeană. Anume astfel s-a poziționat politic PAS în anii precedenți – ca exponent al politicii UE. În așa mod însă, prin cenzura pe care o impune, prin abuzurile ieșite din comun, prin abordarea dictatorială împotriva oricăror opinii neconforme cu ideologia particulară a partidului PAS, această guvernare aduce un deserviciu enorm imaginii UE în Republica Moldova.

Un alt aspect pe care dorim să-l luați în considerare, este că guvernarea PAS a creat un șir de precedente extrem de proaste pentru buna funcționare a statului de drept și a democrației. Și cum orice guvernare pleacă de la putere, mai devreme sau mai târziu, ne putem aștepta că aceste precedente, pârghii și metode, tolerate azi de ambasade, vor putea fi aplicate de viitoarele guvernări, iar atunci ambasadele nu vor avea vreun drept moral să vină cu critici și reproșuri, odată ce azi aprobă tacit abuzurile. Or, azi noi cu toții participăm la discreditarea nu doar a democrației moldovenești, ci și la discreditarea ambasadelor ca garant al respectării valorilor europene în Republica Moldova. Nu poate exista democrație fără presă liberă. Nu ne putem integra în Uniunea Europeană, impunând cenzură media.

Stimați ambasadori,
Sperăm că prin atitudinea promptă pe care o veți lua în raport cu abuzul de azi al statului împotriva mijloacelor mass-media, veți readuce încrederea și respectul nostru al tuturor față de modul în care organismele internaționale occidentale și țările care promovează statul de drept pot pune capăt derapajelor puterii politice de la normele europene.

Total
0
Shares
Total
0
Share