Reacția de serviciu a Avocatului Poporului referitor la blocarea unor posturi TV și portaluri de știri

Printr-o reacția de serviciu, Avocatul Poporului transmite că este îngrijorat de extinderea dezbaterii asupra protecției spațiului informațional național în fața amenințărilor digitale din străinătate.

“Preocupările Statului de a asigura pe scară largă securitatea spațiului informațional național împotriva falsurilor și dezinformării sunt justificate în contextul războiului din Ucraina, dar și alegerilor locale din data de 5 noiembrie curent. Noile amenințări au impus autoritățile publice să-și eficientizeze intervențiile pentru a se asigura că alegerile se desfășoară fără intervenții străine sau fără a exista lipsa transparenței financiare în mass-media, care ar putea influența desfășurarea alegerilor corecte și să asigure că presa rămâne neutră și respectă dreptul cetățenilor la informații complete, obiective și veridice.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, susține că implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale, fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime. În esență, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale.

În acest sens, Ombudsmanul solicită Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele care ar justifica măsurile intruzive impuse.

Ca și în decembrie 2022, Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materie de libertate de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”, este comunicatul instituției.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share