Reacția lui Recean și manipularea presei de partid în fața adevărului despre vânzarea terenurilor agricole către străini

Aderarea la Uniunea Europeană este o opțiune benevolă a statelor aspirante ceia ce înseamnă acceptarea modelului de funcționare a UE. Trebuie de menționat că în procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană, statele, pot negocia mai bine sau mai rău condițiile, dar nicidecum nu pot schimba regulile deja existente.

O lungă perioadă de timp, partenerii noștri prin tăcere au tolerat derapaje grave ale guvernării PAS de la principiile democratice și cele care țin de drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Drepturi și libertăți care stau la baza construcției Uniunii Europene. Nu voi înșirui acele încălcări, odată, că sunt deja arhicunoscute. Și doi, sunt foarte multe.

Mai nou, prin vocea ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mažeiks, deja ni se spun lucruri halucinante, despre cât de bine a fost reformată justiția și cât de bine se mișcă Republica Moldova spre Uniunea Europeană. În ambele situații, guvernarea PAS a fost extrem de satisfăcută.

Însă, a fost suficient ca odată ambasadorul Uniunii Europene, Janis Mažeiks, să spună un adevăr precum că în urma aderării la Uniunea Europeană vom fi obligați să liberalizăm vânzarea către străini (nu doar din țările membre UE ) a terenurilor agricole, iar unica derogare este negocierea termenului de implementare a acestei obligații, imediat au sărit ca arși toți trubadurii guvernării.

Știri scoase de pe media de partid, că nu asta a spus ambasadorul, că nu așa a fost înțeles, că nu așa a fost interpretat, etc. Iar bravul și durul Prim-ministru, cu mânecele răsuflecate sau nu, a declarat foarte hotărât că nu va permite vânzarea terenurilor agricole străinilor. De parcă acest lucru depinde de el.

Acum de dragul adevărului. Subiectul vânzării terenurilor agricole în țările membre a UE a fost unul foarte discutat, plin de contradicții și provocări, însă care a fost demult tranșat.

Tratatul de la Lisabona, statuează că problema comercializării terenurilor agricole la nivelul Uniunii Europene intră sub incidența principiilor liberei circulații a capitalurilor prevăzute la articolele 63 și următoarele din Tratat. Deși nu sunt acte secundare în reglementarea acestei probleme, pornind de la principiile nediscriminării în circulația liberă a persoanelor, mărfurilor, a capitalurilor, la acest capitol deja există și o jurisprudență bogată a Curții Europene de Justiție.

O guvernare competentă și responsabilă nu minte, dar explică cetățenilor situațiile, oricât de sensibile sau complicate nu ar fi ele.

Concluzie. În urma aderării Republicii Moldova, la Uniunea Europeană, inclusiv comercializarea terenurilor agricole va face parte din politica agricolă comună (PAC) a Uniunii Europene, ceia ce înseamnă, pornind de la regulile existente din cadrul Uniunii Europene, terenurile agricole vor putea fi comercializate și către străini.

Unicul lucru posibil de obținut în procesul de negocieri, pornind inclusiv de la experiența altor state membre UE, este termenul de implementare. Alte excepții în acest sens, nu vor fi făcute, nici măcar de dragul Maiei Sandu.

Pentru confirmarea celor spuse, anexez Comunicarea interpretativă a Comisiei Europene privind achiziția de terenuri agricole și dreptul Uniunii Europene (2017/C 350/05), publicată în jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Vlad Filat, președintele PLDM

Total
0
Shares
Total
0
Share