Reacția ministrului Agriculturii la amenințarea cu proteste a fermierilor

Agricultorii din Republica Moldova avertizează că noul an agricol riscă să fie compromis nu doar de condițiile meteorologice, ci și de ”lipsa unei intervenții eficiente a statului în sectorul de cereale și oleaginoase”. Asociația ”Forța Fermierilor” acuză autoritățile că întârzie măsurile promise de sprijin pentru sectorul agricol.

”Dincolo de problema lipsei facilitării accesului la finanțări ieftine și pe termen lung pentru agricultorii aflați în prag de faliment, noi am auzit de la Ministerul Finanțelor că nu se dorește executarea rapidă a măsurilor de sprijin ale agricultorilor, chiar dacă sunt prevăzute în legislație și promise de nenumărate ori de Guvern și Parlament. De principiu, nu se acceptă restituirea accizei la motorină pentru anul 2024 și se pune la îndoială prelungirea programului rambursării TVA-ului acumulat de agricultori pe care statul este obligat să îl returneze conform legii speciale în vigoare”, a declarat Asociația ”Forța Fermierilor”.

De cealaltă parte, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, susține că autoritățile sunt în dialog cu fermierii pentru a identifica soluții: ”În ultimele două săptămâni am avut ședințe tehnice productive, identificând revendicările asociației. Fermierii vin și ei cu propuneri prin prisma lor, de comun să putem intensifica dialogul și cu colegii din Guvern, Ministerul Finanțelor, dacă vorbim de rambursarea TVA-ului. Suntem în strânsă legătură cu ei pentru a intensifica dialogul în continuare ca să putem găsi soluțiile rapide și eficiente.”

Fermierii atrag atenția că situația lor financiară este critică, iar noul produs de credit preferențial lansat de autorități nu este suficient pentru a-i ajuta să-și continue activitatea.

”Este un produs bun, dar actualmente, din discuțiile cu ei, nu este bun astăzi, având în vedere provocarea lor de a ieși în câmp, presupune lucrările agricole, e vorba de mijloacele circulante și costurile curente: motorină, fertilizanți”, a mai spus ministra Agriculturii.

În septembrie 2024, Parlamentul a aprobat suspendarea obligației de plată a datoriilor restante pentru fermierii afectați de secetă. Cu toate acestea, legea a fost criticată de agricultori, care au organizat proteste, inclusiv în fața Președinției. În decembrie, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubcă, a propus extinderea moratoriului la plata datoriilor până în 31 octombrie 2025, însă inițiativa nu a fost încă examinată de Parlament, din lipsa avizului Guvernului.

Fermierii avertizează că, în cazul în care nu se vor lua măsuri urgente, vor recurge la noi proteste pentru a-și face auzite revendicările.

Total
0
Shares
Total
0
Share