Ministerul Mediului și ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu își reafirmă angajamentul ferm de a combate corupția în sectorul silvic și de a proteja resursele forestiere ale țării. Reacția a fost transmisă prin intermediul unui comunicat de presă.
“Una dintre prioritățile Ministerului este să asigure că masa lemnoasă este gestionată și valorificată în mod corect, fără a permite abuzuri sau ilegalități care ar putea afecta patrimoniul natural al Republicii Moldova.
În acest sens, ministerul colaborează strâns cu instituțiile din subordine și cu alte structuri de forță pentru a identifica și combate orice acțiune coruptă. În cursul zilei de astăzi, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat o operațiune comună la Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură Orhei. În cadrul acestei operațiuni, s-a descoperit că un grup de persoane, inclusiv un fost director al întreprinderii, ar fi implementat o schemă infracțională prin care obțineau surplus de masă lemnoasă, vândută ulterior în mod ilegal, generând astfel venituri ilicite în proporții deosebit de mari.
Ministrul Mediului subliniază că Ministerul va continua să aplice măsuri stricte și să intensifice monitorizarea activităților silvice, pentru a preveni și descuraja orice act de corupție. “Toleranță zero față de corupție – această prioritate va ghida acțiunile noastre pentru a proteja pădurile și resursele naturale ale țării,” a declarat Ministrul Mediului”, este comunicatul MM.
Astăzi, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții la patru angajați ai Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei într-un dosar de delapidare a masei lemnoase, recoltată din fondul forestier aflat în gestiune.
Oamenii legii au stabilit că bănuiții, activând în funcții de conducere în cadrul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Orhei, printre care și un fost director al acesteia, ar fi implementat o schemă infracțională. În cadrul tăierilor autorizate de masă lemnoasă, funcționarii ar fi introdus date eronate referitor la volumul și categoria masei lemnoase extrase din fondul forestier. Astfel, bănuiții obțineau surplus, care ar fi înstrăinată ilegal și respectiv ar fi obținute venituri ilicite în proporții deosebit de mari.
Totodată, s-a stabilit ca funcționarii cercetați, abuzând de funcția lor publică, ar fi vândut lemn obținut ilegal unor persoane apropiate angajaților ÎSS Orhei la prețuri reduse, conform catalogului de prețuri. Ulterior, aceștia l-ar fi înstrăinat cetățenilor la prețuri ridicate.
În urma perchezițiilor desfășurate de CNA și PCCOCS au fost ridicate purtătoare de informații, documente relevante cauzei. Două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.
Urmărirea penală continuă, pentru cercetarea tuturor aspectelor infracțiunii investigate.