Politic

Reacția Partidului „ȘOR”: Guvernarea instituie cenzura și vrea să bage pumnul în gură presei incomode

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fracțiunea Partidului „ȘOR” consideră că proiectul de lege, elaborat de PAS, care îngrădește libertatea de expresie, nu are nimic în comun cu securitatea informațională, ci reflectă intenția actualei guvernări de a institui cenzura. Concluzia a fost exprimată de deputatul Marina Tauber, după ce raportorul nu a putut răspunde clar la nicio întrebare.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În cadrul rundei de întrebări-răspunsuri, deputatul Partidului „ȘOR, Vadim Fotescu a atras atenția că proiectul de lege prevede pedepse de ordin penal, pentru difuzarea unor informații pretins false, chiar dacă va fi practic imposibil de demonstrat că delictul a fost comis în mod deliberat.

„Ca să poți cerceta un om, în baza articolul din Codul Penal, pe care îl invocați, persoana respectivă trebuie să comită conștient o infracțiune. Dincolo de faptul că noi nu vom putea demonstra acest lucru, conform proiectului dumneavoastră de lege, este posibil ca persoana, fizică sau juridică, să facă asta atât intenționat, cât și neintenționat. Nu contează că vorbim aici despre instituții de presă, persoane particulare, bloggeri sau alții. Mai ales în cazul în care informația pe care o difuzează este preluată din alte surse. Mai mult, este curios faptul că, din aceste modificări reiese că restrângerea drepturilor la libera exprimare este valabilă nu doar pe perioada stării de urgență, dar și după expirarea acesteia”, a declarat Vadim Fotescu.

Iar colega sa de fracțiune, Reghina Apostolova, a remarcat că documentul a fost elaborat în grabă, fără consultarea experților și societății civile, iar secretomania și viteza cu care a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de plen ridică multe semne de întrebare.

„După învestirea actualului Parlament, ni s-a promis va fi transparență, că vor exista consultări cu toate fracțiunile parlamentare și cu întreaga societate. Astăzi vedem un proiect care este introdus pe ordinea de zi, fără respectarea Regulamentului Parlamentului și, credeți-ne, astfel de proiecte nu unesc societatea noastră, ci, dimpotrivă, o dezbină și provoacă ură”, a menționat Apostolova.

În concluzie, deputatul Marina Tauber a opinat că scopul acestui proiect este în mod evident altul decât cel declarat.

„În niciun caz nu este vorba despre protejarea securității informaționale, așa cum pretind autorii, ci despre intenția de a institui cenzura pe rețelele de socializare și de a băga pumnul în gura presei incomode și neloiale guvernării. Acesta este următorul pas după capturarea Companiei Teleradio-Moldova. Libertatea de opinie şi de exprimare este garantată de Constituție oricărui cetățean, iar orice încercare de a suprima aceasta libertate este o crimă”, a spus Tauber.

Astfel, fracțiunea Partidului „ȘOR” a cerut majorității PAS să retragă proiectul de pe ordinea de zi și a anunțat că nu va vota în niciun caz pentru aceste modificări.

 

loading...

Comments are closed.