Politic

Reacția PSRM la intenția Premierului Maia Sandu de a desemna de una singură candidații la funcția de Procuror General

Pinterest LinkedIn Tumblr

În canalul de telegram administrat de Dumitru Ciorici a fost publicat comunicatul PSRM în contextul anunțului făcut astăzi, 6 noiembrie, de Premierul Maia Sandu în care declară că își va asuma personal rolul de selectarea candidaților la funcția de Procuror General pentru a o propune CSM-ului.

Comunicatul PSRM integral:
PSRM a luat act de dorința Primului Ministru, Maia Sandu, de a desemna personal viitorul Procuror General. Acest lucru înseamnă ca viitorul conducator al Procuraturii Generale ar urma sa fie desemnat de șeful unui partid politic, in functie de opțiunile sale personale sau politice.

O astfel de inițiativa de subordonare politica a Procuroraturii Generale este inacceptabila intr-o tara in care se fac eforturi intense pentru reformarea justitiei.

Din inițiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar si motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea procurorului general, faptul ca acest concurs nu a fost câștigat de o anumită persoana, care ar urma acum sa fie numita politic in fruntea Procuraturii Generale.

Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționata clar că în cadrul reformei justitiei se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de catre o comisie, nu de catre un politician. Nici o alta discuție nu a existat intre semnatarii acordului de a fi modificata aceasta prevedere.
Cu certitudine nu aceasta este independenta justitiei promisa de actuala majoritate parlamentara, nu putem sa ne întoarcem la obiceiurile dezastruoase din trecut cand un lider politic decidea cine conduce Procuratura Generală.

În realitate, Primul Ministru Maia Sandu vine cu o abordare despre care credem ca stie ca nu are cum sa aiba susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declaratiile si acțiunile ei anterioare, de aceea nu putem exclude ca in realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind inca sub emoțiile generate de pierderea alegerilor in Chisinau, dar si fiind in incapacitate de a conduc eficient executivul si a livra rezultate populației. Credem insa ca este un gest total iresponsabil pentru care urmeaza sa răspundă in fata societății cei care il provoacă.

PSRM se pronunța categoric împotriva inițiativei oricărui politician de a încerca sa numească pe criterii politice viitorul Procuror General si condamna aceasta încercare de subordonare politica a acestei institutii.

Facem apel la politicieni sa înceteze sa promoveze astfel de trucuri de PR, care in realitate ascund in spate incapacitatea lor de a face ceva bun pentru cetatenii țării.
În timpul apropiat vor fi convocate fracțiunea parlamentară și Consiuliul Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite pentru a nu admite ca tara sa fie aruncată in criză totală de unii politicieni iresponsabili și imaturi.

loading...

Comments are closed.