Reacția PSRM la moțiunea asupra politicilor în domeniul sănătății publice: “De ce credeți că dacă faceți dacă faceți parte de ani buni din comisia parlamentară de profil, ați devenit specialist în domeniu”

Deputata Ruxanda Glavan este acuzată că ar fi de vină pentru insuficienţa laboratoarelor pentru prelevarea probelor la COVID-19. În cadrul unui briefing de presă, deputatul socialist Vladimir Odnostalco, a declarat că posibilitatea de a realiza cât mai multe teste a fost limitată încă pe timpul când Ruxanda Glavan era în funcţia de ministru al sănătăţii și a semnat un ordin de „reorganizare și lichidare” a unor laboratoare. Din cele 26 de laboratoare existente atunci, au rămas doar 10, precizează parlamentarul, citat de IPN, citat de Telegraph.md

Deputatul spune că fosta ministră a sănătăţii a fost cea care, în 2017, a iniţiat creşterea preţurilor la serviciile medicale. Ca rezultat, preţurile au fost ridicate și cu 300 de procente, spune Vladimir Odnostalco. Drept exemplu, tariful pentru scoaterea unui dinte a crescut de la 109 lei la 302 lei. În acest context, deputatul susţine că declaraţiile Ruxandei Glavan și ale grupului parlamentar Pro Moldova, că preţurile la serviciile medicale sunt mari din cauza politicilor guvernamentale în domeniul sănătății, sunt nefondate.

Fracțiunea PSRM a venit cu această recţie după ce Grupul parlamentar Pro Moldova a înaintat o moțiune asupra politicilor, acțiunilor și inacțiunilor guvernamentale în domeniul sănătății publice pe data de 18 iunie curent. Atunci deputata Ruxanda Glavan a menționat că înaintarea moțiunii simple a fost condiționată de managementul defectuos în gestionarea pandemiei provocată de noul tip de coronavirus și starea deplorabilă în care se află sistemul de sănătate al țării.

La scurt timp după declarațiile lui Odnostalko, deputata Ruxanda Glavan a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Aceasta a adus un șir de sinonime pentru verbul „a reorganiza”, să-i explice lui Odnostalko ce înseamnă de fapt acest verb, și subliniază că verbul „a lichida” are cu totul altă semnificație.

Aceasta a adus și un exemplu de reorganizare – spitalul de copii Emilian Coțaga. „Acesta împreună cu IMC au fost reorganizate în 2013 și atunci spitalul Coțaga a pierdut statutul de personalitate juridica aparte, fiind încorporată în cadrul IMC drept clinica Coțaga, dar cu management și logistică comună. Au fost organizate într-o altă manieră si reamplasate unele secții și îmbunătățită asistența medicală. Secția Endocrologie pentru copii este un exemplu elocvent. Funcția de director al spitalului Coțaga a devenit cea de vicedirector al clinicii Coțaga din cadrul IMC, contabilitatea, farmacia, achizițiile și serviciile auxiliare au devenit comune. Asta a însemnat reogranizarea. A fost cumva închis sau lichidat spitalul? Au ramas medici fără lucru? Desigur ca nu”.

„Nu înțeleg de unde v-a venit ideea că dacă faceți parte de ani buni din comisia parlamentară de profil, ați devenit specialist în domeniu sau că îl intelegeți în profunzime”, adaugă Glavan.

În acest context, Glavan i-a recomandat lui Odnostalko să depună actele la USMF, la medicină, sănătatea publică sau farmacia, pentru că „în CV-ul lui nu se regăsesc studii în domeniul medical sau farmaceutic, nici joburi sau stagii, darămite rezultate demonstrate în domeniul public sau privat, care să-i permită să se dea cu părerea la subiect”.

Citește și: FOTO // Deputații PRO MOLDOVA au chefuit la Hanul lui Hanganu, iar până acolo au mers cu mașinile de serviciu

Total
0
Shares
Total
0
Share