Actualitate

Reacția Rusiei cu privire la încercările unor politicieni moldoveni de a bloca împrumutul rusesc

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul rus de Externe al Federației Ruse se arată a fi nedumerit de reacțiile unor politicieni din Republica Moldova privind acordul de creditare din partea Federației Ruse. Potrivit unui comentariu cu care au venit, rușii sunt surprinși de faptul că unii politicieni moldoveni au văzut un fundal politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta oamenii din Republica Moldova.

„Reacția anumitor cercuri politice din Chișinău privind acordul de împrumut cu Federația Rusă, în valoare de 200 de milioane de euro, este o nedumerire. Despre acest împrumut se încă de la sfîrșitul anului 2019. După aprobările necesare, acordul a fost semnat și apoi ratificat de Parlamentul Republicii Moldova. Cu toate acestea, acum soarta sa este decisă de Curtea Constituțională, care a suspendat intrarea în vigoare a documentului. Suntem surprinși de faptul că unii politicieni moldoveni au văzut un fundal politic în dorința sinceră a Rusiei de a ajuta oamenii din Republica Moldova în perioada dificilă de combatere a pandemiei coronavirusului și de a depăși dificultățile socio-economice. Ei numesc acordul netransparent,” se arată într-un comunicat emis de Departamentul de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe.

Potrivit Ministerului rus de Externe, acordarea acestui împrumut nu presupune nici o condiție din partea Federației Ruse.

„Am dori să reamintim că negocierile cu privire la împrumutul rusesc au început la cererea conducerii Moldovei. Aceasta a fost cauzată, printre altele, de înghețarea împrumuturilor internaționale și europene. Acordarea acestui împrumut nu presupune nici o condiție din partea Federației Ruse. Dimpotrivă, acorduri similare au fost semnate cu Uniunea Europeană. De exemplu, memorandumul din 23 noiembrie 2017 privind alocarea a 100 de milioane de euro conținea obligații specifice Moldovei de a promova reformele și de a integra normele UE în legislația națională.”

Potrivit reprezentanților ministerului, ei speră să poată ajuta Moldova să soluționeze problemele cu care se confruntă în prezent.

„Ajutorul Rusiei pentru Moldova este deschis și sincer. Din partea noastră, toate procedurile interne pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate. Sperăm că fondurile primite din partea Federației Ruse vor ajuta la soluționarea problemelor cu care Moldova se confruntă în prezent, inclusiv la depășirea consecințelor pandemiei coronavirusului,” se mai arată în mesaj.

Citește și: ULTIMA ORĂ! Procurorii au mai găsit 50 de mii de € în camionul reținut la vama Leușeni. Unde erau ascunși banii

loading...

Comments are closed.