Reacția rușilor care s-au lăsat vaccinați împotriva Covid-19: ”Ştim acum că suntem protejaţi 100%”

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat că, la 27 iulie, va intra în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19, devenind prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial.

În total, 30.000 de persoane vor participa la această fază decisivă în Statele Unite: jumătate dintre ei vor primi o doză de 100 de micrograme, ceilalţi un placebo, relatează Agerpres.

Scopul acestui prim test va fi de a preveni orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.

Acest studiu urmează să dureze până la 27 octombrie.

Anunţul plasează compania Moderna în fruntea cursei mondiale pentru un vaccin împotriva acestei boli care a contaminat peste 13 milioane de persoane în lume şi a făcut mai mult de 570.000 de morţi.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că primele vaccinuri care vor ajunge pe piaţă nu vor fi obligatoriu şi cele mai eficiente sau cele mai sigure.

Tehnologia folosită de Moderna, bazată pe ARN mesager, vizează să dea corpului omenesc informaţiile genetice necesare pentru a declanşa preventiv protecţia împotriva coronavirusului.

Rusia încheie primele teste pe om ale unui vaccin împotriva covid-19

Rusia a anunţat miercuri că a încheiat primele teste clinice pe om ale unui vaccin împotriva noului coronavirus şi că acestea urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui iulie, relatează AFP.

Aceste teste – efectuate de către Ministerul rus al Apărării şi Centrul de Cercetare Epidemiologică şi Microbiologică Nikolai Gamaleia – au început la jumătatea lui iunie, într-un prestigios spital militar de la Moscova, asupra unui grup de voluntari constând în principal din militari ruşi, dar şi civili, potrivit News.ro.

Primul grup, alcătuit din 18 voluntari, ”şi-a încheiat participarea şi a părăsit spitalul”, a anunţat miercuri, într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării.

Principala sarcină cu privire la acest grup a fost verificarea securităţii vaccinului şi a toleranţei organismului uman faţă de compoziţia acestuia, a anunţat ministerul.

Voluntarii au stat la spital 28 de zile după vaccinare, care a avut loc la 18 iunie, şi au fost supuşi unor examene zilnice.

În această perioadă, funcţiile vitale ale acestora au rămas ”în limite normale”, fără ”să se înregistreze vreun efect grav de nedorit sau complicaţii”, dă asigurări ministerul.

”Imunitatea lor este bună, anticorpii sunt pe cale să se formeze, iar ei (voluntarii) sunt protejaţi de coronavirus”, a declarat Svetlana Volcihina, un medic terapeut şi una dintre coordonatoriitestelor, într-o înregistrare video difuzată de Ministerul Apărării.

”Ştim acum că suntem protejaţi 100% şi nu ne este frică să ieșim de aici”, a declarat, în înregistrarea video, la ieşirea din spital Iuri, un militar angajat care a participat la teste.

Un al doilea grup de voluntari, de 20 de persoane, care a fost vaccinat la 23 iunie, se află în prezent la izolare, la spital, sub control medical, anunţă în comunicat Ministwrul Apărării.

Testele clinice ale acestui vaccin urmează să se încheie definitiv până la sfârşitul lui iulie, precizează ministerul.

Rusia înregistrează 746.369 de contaminări cu noul coronavirus şi 11.770 de morţi din cauza covid-19, potrivit datelor oficiale de miercuri.

Peste 100 de proiecte de vaccinuri pe plan mondial

Există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-COVID-19 pe plan mondial, iar o parte dintre acestea au ajuns în faza studiilor clinice, potrivit unor date publicate de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Această reputată şcoală de medicină din Marea Britanie a numărat aproape 120 de proiecte diferite de vaccinuri împotriva maladiei cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2, din care 110 se află într-un stadiu de dezvoltare “pre-clinic”.

Total
0
Shares
Total
0
Share