Reacția șefului Serviciului 112 la solicitarea lui Dorin Recean

Liviu Oboroc, șeful Serviciului Unic de Urgență “112”, a aflat “din presă” despre cererea premierului Dorin Recean că ar trebui “să demisioneze” după ce salvatorii nu au mai ajuns la cuplul aflat în mașina prinsă în zăpadă și care a cerut ajutor, drept urmare, au decedat intoxicați în propriul automobil.

Liviu Oboroc a declarat pentru Publika faptul că “așteaptă ordinul de demitere”, lăsând să se înțeleagă că nu-și depune demisia. El a refuzat să comenteze situația creată.

După ședința Guvernului, s-a anunțat că ordinul de eliberare a șefului Serviciului 112 urmează a fi semnat de către Dumitru Alaiba, având în vedere că această instituției este în subordinea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

După 01 ianuarie 2024, Serviciul 112 va trece în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Cronologia evenimentelor soldate cu decesul a două persoane în apropierea satului Florica, raionul Căușeni la 27.11.2023:

26.11.2023:

Aproximativ ora 12 – Automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia.

Aproximativ 14:20 – O rudă a șoferului și alte două persoane merg pe jos la automobilul blocat și au stabilit că nu vor putea scoate mașina cu forțe proprii. Șoferul i-a spus că a chemat un tractor din satul Coșcalia și a refuzat să meargă în Florica. Ginerele și cei doi însoțitori s-au întors în Florica.

14:58 – Primul apel al șoferului la 112 în care anunță că este împotmolit „de-asupra” satului Florica, operatorul informează să conecteze S.A. Drumuri.

15:37 – Șoferul sună din nou ruda și îl roagă să îi aducă haine groase. Ruda a mers cu calul până la mașină și le-a dus haine groase. Șoferul și pasagera au încercat să meargă la Florica, dar pasagerei i s-a făcut rău și persoanele au decis să rămână la mașină.

16:48 – Echipa de intervenție din cadrul USP Căinari pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, pe care erau blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și trei tractoare.

16:56 – Al doilea apel la 112, în care șoferul informează că în mașină intră gazele de eșapament, operatorul 112 l-a anunțat că echipajele încearcă să ajungă dar echipele nu reușesc să deszăpezească drumul. A întrebat dacă are nevoie de ambulanță, la care șoferul a declarat că nu e nevoie. Operatorul 112 a recomandat solicitantului că, „dacă are vreo posibilitate să găsiți altceva, să vă folosiți pentru că nu știm cînd o să ajungă echipajele la Dvs.”

17:17 – Echipa de intervenție IGSU informează că stratul de zăpadă este de 1,5 metri, și tractoarele de la fața locului patinează și nu fac față în efortul de deblocare a drumului principal de acces în satul Coșcalia.

17:54 – Dispeceratul IGSU primește de la serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit între Coșcalia și Florica, sarcina fiind dată echipei CPU Căinari care era antrenată în deblocarea microbuzului. CPU Căinari a informat că stratul de zăpadă este foarte mare, drumurile nu sunt curățate și ei nu pot înainta.

15:50-18:19 – Ginerele șoferului blocat a apelat în acest interval de timp de 6 ori la serviciul 112, informând despre situație.

17:41 – Al treilea apel la 112, în care șoferul anunță că soției îi este rău și că au nevoie de ambulanță. Apelantul a anunțat că a încercat să se deplaseze spre localitate, dar soției i s-a făcut rău și s-au întors.

Operatorul 112 a transmis informația către dispeceratul CNAMUP.

17:48 – Discuția șoferului cu dispecerul CNAMUP care îi explică că ambulanța nu poate ajunge la locație din cauza zăpezii și recomandă cuplului fie să ajungă la traseu fie să se întoarcă în Florica.

17:49 – Al patrulea apel către serviciul 112 în care șoferul informează serviciul 112 că a discutat cu ambulanța și aceasta nu poate veni. Șoferul a solicitat să fie evacuat. Apelantul a informat că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului, și că poate deschide doar una din uși pentru a ieși din automobil.

23:10 – După aproximativ 6 ore de intervenție, echipa CPU Căinari a informat că a reușit deblocarea a 3 microbuze, 4 autoturisme și 4 tractoare cu un număr total de 31 de persoane.

27.11.2023:

8:00 – Serviciul de gardă al Inspectoratului de Poliție Căușeni a primit un apel telefonic în care un cetățean a comunicat că la intrarea în satul Coșcalia au fost depistate 2 persoane decedate într-un automobil înzăpezit.

Poliția a deschis anchetă pe acest caz.

Procuratura a deschis dosar penal pe această cauză.

Total
0
Shares
Total
0
Share