Reacţie internaţională comună, după cea mai sângeroasă zi în Myanmar, cu peste 100 manifestanți uciși: „Suntem îngroziți de acest masacru”

Represiunea juntei militare birmane împotriva manifestaţiilor pentru democraţie din Myanmar s-a soldat sâmbătă cu cel puțin 114 morţi, printre care și un băiețel de cinci ani. A fost cea mai sângeroasă zi de lalovitura de stat militară produsă pe 1 februarie. ONU, SUA, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au condamnat „crimele” comise de armată în ţara care se confruntă cu o criză gravă de când şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, a fost răsturnată de la putere, notează The Guardian, citat de Libertatea.

Potrivit unor relatări locale, forțele de securitate au ucis sâmbătă cel puțin 114 oameni, printre care și copii. În total, 440 de protestatari au fost uciși de la lovitura de stat militară până acum. Reacțiile internaționale n-au întârziat. Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat „îngrozit” de „teroarea” instaurată de armata birmană.

Șefi Apărării din Australia, Canada, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Marea Britanie și SUA au semnat o scrisoare comună și amendează atrocitățile: „Condamnăm utilizarea forței letale împotriva persoanelor neînarmate de către forțele militare din Myanmar și serviciile de securitate asociate”.

Premierul brianic Dominic Raab a afirmat că junta a atins un „nou prag” în represiune.

ONU a evocat „rapoarte” despre „zeci de morţi, printre care copii, sute de răniţi”; secretarul general al organizaţiei, Antonio Guterres, a condamnat acest „masacru”.

Tom Andrews, raportorul special ONU, a spus că este timpul ca lumea să ia măsuri, dacă nu prin intermediul consiliului de securitate ONU, printr-un summit internațional de urgență: „Oamenii din Myanmar au nevoie de sprijinul lumii. Cuvintele nu sunt suficiente. A venit timpul pentru acțiuni robuste și coordonate”.

Delegația UE în Myanmar a descris sâmbăta drept „o zi de teroare și dezonoare”.

Această brutalitate a dus deja la o serie de condamnări şi sancţiuni internaţionale care afectează bunurile multor influenţi ofiţeri, printre care liderul lor, dar presiunea diplomatică a avut până acum un impact redus, notează publicația britancică.

Ţara din Asia de Sud-Est, 52.000.000 de locuitori, este scena unor ample proteste de stradă după puciul de la 1 februarie, în urma căruia armata a preluat puterea, arestându-i pe liderul de facto Aung San Suu Kyi şi pe preşedintele Win Myint.

Duminică sunt aşteptate noi manifestaţii pentru democraţie în Myanmar.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share