Externe

Reacțiile Turciei și Rusiei după mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim

Pinterest LinkedIn Tumblr

Statele Unite nu mai pot fi mediator în Orientul Mijlociul după ce au ales să își mute Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și să se retragă din Acordul nuclear cu Iranul, transmit Rusia și Turcia, în ziua inaugurării.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susține că SUA au renunţat la rolul lor de mediator în procesul de pace din Orientul Mijlociu atunci când au decis să-şi mute ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Prin ultimul pas făcut, Statele Unite au ales să fie parte a problemei mai degrabă decât a soluţiei şi şi-au pierdut rolul de mediere în procesul de pace”, a spus Erdogan într-un discurs organizat de grupul de reflecţie britanic Chatham House.

O poziție asemănătoare a avut și Kremlinul, care şi-a exprimat luni temerea că transferul Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim va duce la creşterea tensiunilor în Orientul Mijliociu, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS.

”Da, avem astfel de temeri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă, întrebat dacă Kremlinul nu se teme că această decizie a SUA ar putea alimenta tensiunile în zonă.

loading...

Comments are closed.