Alte știri

Readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală a fost discutată în cadrul Comitetului mixt Republica Moldova – UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri, 18.11.2020 a avut loc cea de-a 11-a reuniune a Comitetului Mixt RM-UE privind readmisia, scopul căreia rezidă în evaluarea situației cu privire la readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală și acordarea reciprocă a asistenței pentru aplicarea și interpretarea acestui mecanism.

Din partea Republicii Moldova, la eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Totodată, la reuniune au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, agenției FRONTEX și ai organelor de drept din Polonia, Germania, Suedia, Franța, Olanda, Austria și Belgia.

În cadrul ședinței organizate on-line a fost apreciată buna cooperare între autoritățile responsabile de implementarea Acordului dintre Comunitatea Europeană și Republica Moldova cu privire la readmisia persoanelor aflate în situație de ședere ilegală și a fost subliniată importanța implementării eficiente a acestuia în procesul de monitorizare post-liberalizare a regimului de vize.

De asemenea, a fost menționată importanța eforturilor depuse de către Republica Moldova în contextul integrării cetățenilor moldoveni la reîntoarcerea în țară. Obiectivul comun este reducerea numărului persoanelor care solicită azil, precum și celor care se află într-o situație de ședere ilegală în statele UE.

Biroul migrație și azil al MAI, conform competențelor atribuite prin lege, este autoritatea responsabilă de implementarea și realizarea mecanismului de readmisie.

Este de menționat faptul, că pe parcursul a 9 luni 2020, cu suportul Biroului migrație și azil au fost readmiși 527 de cetățeni ai Republicii Moldova, supuși returnării din țările UE.

Citește și: FOTO // Cine sunt moldovenii din Irlanda care au amenajat cele mai frumoase Secții de votare pentru alegerile prezidențiale

 

loading...

Comments are closed.