Oportunitățile de modernizare a localităților din Republica Moldova, în contextul procesului de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană, au fost discutate la Forumul Primarilor.
Evenimentul, cu genericul „Viitorul administrației publice locale”, organizat de Guvern în colaborare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, a reunit reprezentanți ai peste 700 de localități, dintre care peste 580 de comune și orașe fiind reprezentate la nivel de primar.
Prim-ministrul Dorin Recean a confirmat angajamentul Guvernului pentru o colaborare strânsă cu administrația publică locală, pentru a găsi cele mai eficiente soluții și a îmbunătăți viața oamenilor din întreaga țară.
„În efortul nostru de a construi Europa la noi acasă, avem nevoie de parteneri de încredere la nivel local, de primari onești, responsabili, care să ne ajute să aducem bunăstare în fiecare casă. Ne vom concentra împreună la generarea mai multor venituri la nivel local care vor ajuta la îmbunătățirea serviciilor sociale oferite de primării. Tot împreună, vom explica oamenilor care sunt beneficiile integrării europene – acestea se reflectă în condițiile de trai și de învățământ, în posibilități de dezvoltare pentru familii tinere, în stimularea activității economice pentru întreprinzători și crearea locurilor de muncă”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.
De asemenea, șeful Executivului a vorbit despre prioritățile stabilite de Guvern pentru a susține administrația publică locală. Potrivit premierului, ca răspuns la solicitarea șefei statului, în perioada următoare vor fi majorate salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii și va fi lansat un nou apel pentru programul „Satul European”. „Acest program este cel mai bun exemplu despre cum aducem Europa la noi acasă: construim drumuri, iluminat stradal, apeducte, sisteme de canalizare, reparăm și restaurăm școli și grădinițe”, a subliniat prim-ministrul Dorin Recean.
Programul Forumului a inclus două sesiuni de discuții cu reprezentanții Executivului, ai Parlamentului și experți din mediul asociativ. În cadrul acestora, participanții au vorbit despre fondurile pentru dezvoltare regională și oportunitățile de modernizare existente pentru comunități. Reprezentanții autorităților publice locale au abordat mai multe subiecte de interes care se referă la iluminatul stradal, amalgamarea voluntară, descentralizarea financiară, construcția drumurilor, precum și înfrățirea localităților din Republica Moldova cu cele din România, dar și din alte țări europene.