Politic

Recep Tayyip Erdogan :Turcia este interesată să învestească în restabilirea Circului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Turcia s-a arătat interesată să investească în restabilirea clădirii Circului din Chișinău. Despre acest lucru a anunțat astăzi, la întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a precizat că responsabilii urmează să studieze posibilitatea unei astfel de investiții.

Într-un comunicat de presă al Guvernului, se menționează că președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a confirmat disponibilitatea de a face toate demersurile necesare ca schimburile comerciale dintre Moldova și Turcia să crească, la fel ca și investițiile turcești în Republica Moldova. Președintele a menționat și despre intenția deschiderii unor bănci turcești în Moldova. „Chiar dacă nu avem granițe comune cu Moldova, noi considerăm Moldova o țară vecină, pentru că avem relații istorice. De asemenea, este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane, pe care le considerăm conaționalii noștri”, a spus președintele turc.

La rândul său, șeful Executivului, Pavel Filip, a apreciat contribuția importantă a investitorilor turci în economia națională. „Aeroportul Chișinău a fost modernizat, Spitalul Medpark, hotelul Radisson, dar și cel mai mare mall din țara noastră – toate sunt investiții turcești. Prin aceste investiții directe, companiile turcești și Guvernul Turciei au contribuit la dezvoltarea țării noastre”, a subliniat premierul. Recent, o companie turcească a câștigat concursul pentru construcția „Arenei Chișinău”.

Prim-ministrul a remarcat și asistența tehnică oferită de Turcia Moldovei prin intermediul Agenției TIKA pentru renovarea unei secții la Institutul Mamei și al Copilului, dar și pentru realizarea altor proiecte sociale în UTA Găgăuzia. Pe parcursul ultimilor doi ani, în acest scop au fost alocate peste 33 milioane de dolari.

Părțile au constatat și creșterea volumului de schimburi comerciale, după semnarea Acordului de Liber Schimb. Anul trecut, acestea au înregistrat o creștere de 23%, în comparație cu 2016. În acest sens, a fost evidențiată necesitatea convocării, până la finele anului curent, a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică.

Totodată, pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, la Comrat va fi deschis Consulatul Turciei. Premierul Pavel Filip a spus că Guvernul acordă o atenție aparte dezvoltării UTA Găgăuzia, fiind elaborat și un plan de acțiuni în acest scop. Totodată, Pavel Filip i-a solicitat președintelui turc să încurajeze autoritățile și etnicii găgăuzi să facă un efort mai mare de integrare, inclusiv prin studierea limbii române.

Recep Tayyip Erdogan se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 17-18 octombrie.

loading...

Comments are closed.