Recolta de grâne din anul viitor poate fi compromisă

Din cauza lipsei ploilor în toamna anului curent, recolta de cereale din anul viitor va scădea esențial, susține Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. Solicitat de IPN, Vasile Mârzenco a precizat că, în condițiile în care au fost puține ploi în ultima perioadă, semințele de grîu, dar și alte semănături de toamnă încolțesc foarte greu.

„Am semănat în pământ uscat, practic fără umiditate, au fost două ploițe mici de tot, care au pornit încolțirea grâului și răsare foarte greu grâul, deși în această perioadă grâul trebuia deja să se înfrățească, să fie covorul verde și des de pe câmp. Dintr-o sămânță, trebuie să se dezvolte 5-6 tulpini sau spice, dar așa, dacă nu a fost umiditate la timp, grâul nu s-a înfrățit, nu s-a dezvoltat, dintr-o sămânță va fi un spic. Situația este alarmantă. Deși 2021 a fost un an cu recoltă de cereale foarte bună, și la porumb, și la floarea soarelui, există riscul ca recolta de grâne din anul viitor să fie compromisă, din cauza lipsei de precipitații. Sunt afectate semănăturile, evident, recolta de cereale va scădea esențial”, a subliniat Vasile Mârzenco.

Potrivit directorului executiv al FNF, situația ar putea deveni și mai gravă, dacă și la primăvară va fi secetă. Statul va trebui să întreprindă mai multe măsuri pentru a asigura securitatea alimentară a țării „Trebuie să facem rezerve de cereale, ca să asigurăm țara cu grâu de panificație, să nu exportăm fără calcul. Și să ne gândim cum am putea să sprijinim agricultorii în asemenea situații. Trebuie să ne facem rezerve de grâu, pentru următorii doi ani, cel puțin. Deși 2021 a fost cu o recoltă bogată de cereale, mijloacele pe care le-au agonisit agricultorii le cheltuiesc pentru procurarea îngrășămintelor, pieselor de schimb, care s-au dublat la preț, dar a crescut și prețul la motorină. Astfel, agricultura ar putea ajunge în criză financiară în primăvara-vara anului viitor, înainte de recoltare”, a atenționat Vasile Mârzenco.

O astfel de situație în agricultură se înregistrează nu doar în Republica Moldova, spune directorul executiv al FNF. „Și la scară mondială, agricultura intră în dificultăți din punct de vedere a condițiilor climaterice, în unele părți nu plouă, iar în altele plouă excesiv. Ne avertizează și organismele internaționale că este posibilă o criză alimentară în timpul apropiat. De aceea, trebuie să fim atenți cu circuitul cerealelor. Nu zic că trebuie interzis exportul, dar trebuie dublată cantitatea de grâu din rezerva statului, pentru a asigura siguranța alimentară a țării”, a menționat Vasile Mârzenco.

Solicitat de IPN, Viaceslav Grigorița, șef de direcție la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a precizat că recoltarea culturilor cerealiere a început cu două-trei săptămâni mai târziu, din cauza condițiilor climaterice, respectiv, și semănatul culturilor de toamnă, cum ar fi grâul, rapița și orzul, a început cu întârziere.

„Precipitațiile căzute în ultimele luni nu sunt suficiente pentru a avea condiții optime de însămânțare, e umiditate insuficientă a solului, și perioada semănatului este întârziată. Cu toate acestea, s-a însămânțat peste 55% din suprafețele preconizate cu grâu de toamnă. Nu este atât de mult, dar așa ani am mai avut, în 2019. Desigur, situația nu este cea mai bună la aceste semănături, în condiții de insuficiență a umidității, unele din ele au înrădăcinat, iar altele – nu. În dependență de precipitații, fermierii vor alege – fie vor însămânța suprafețele respective, care nu au germinat corespunzător, în perioada imediat următoare sau la primăvară. Sau, dacă este o evoluție bună, acestea vor fi menținute. Dar trebuie aplicată și irigarea, pentru a asigura prinderea plantelor. Totodată, producătorii agricoli trebuie să aleagă adâncimea optimă a semănăturilor, în dependență de umiditatea solului”, a mai spus Viaceslav Grigorița.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează ploi pentru sâmbătă, duminică și luni, în zona de nord, și pentru marți, săptămâna viitoare, în centrul și sudul țării.

Total
0
Shares
Total
0
Share